mirsad_d
Participant
    Post count: 4000

Zoran Marjanović negira zločine na području Rogatice

Naredno ročište zakazano je za 4. januar 2012. godine
    Autor Onasa |
    Objavljeno 14.12.2011. u 03:33
    http://www.dnevniavaz.ba/vijesti/iz-minute-u-minutu/70494-zoran-marjanovic-negira-zlocine-na-podrucju-rogatice.html

Rogatica

Izlaganjem uvodne riječi, te svjedočenjem optuženog Zorana Marjanovića pred Sudom BiH, odbrana je počela svoj dokazni postupak na suđenju za zločine na području Rogatice, saopćila je Balkanska istraživačka mreža (BIRN).

Svjedočeći u svoju korist, Marjanović je ispričao da je početkom juna 1992. godine bio u vozilu u kojem je njegov komšija Nurko Bajić, zajedno sa ženom i djecom, prevezen u komandu u mjestu Borike, općina Rogatica.

“Dvojica vojnika su preuzeli Nurku i odveli u zgradu hotela, gdje je bila smještena komanda. Ja sam otišao u magacin po hranu, a po povratku sam vidio kako žena i djeca ulaze u sanitetski auto. Za njih sam ubrzo saznao da su odvedeni u Rogaticu”, rekao je optuženi, dodavši da mu je poslije ovog događaja jedan od vojnika koji su vodili Nurku u komandu kazao kako je on ispitan i pušten.

Zoran Marjanović je optužen da je 19. juna 1992. godine u mjestu Marina Homora, zajedno s nekoliko pripadnika Vojske Republike Srpske (RS), uhapsio jednu bošnjačku porodicu – bračni par i četvero maloljetne djece.

Porodica je potom, kako je navedeno u optužnici, odvedena u mjesto Borike, a odatle su majku i djecu nepoznati pripadnici Vojske RS-a odveli i zatvorili u prostorije srednje škole “Veljko Vlahović” u Rogatici, dok je otac odveden u nepoznatom pravcu, od kada mu se gubi svaki trag.

Marjanović je rekao da je prethodno Nurko Bajić s porodicom krenuo iz Žepe prema svojoj kući u selu Babljak, te da su na putu iz šume prišli Marjanoviću, njegovom stricu i djedu, koji su tog dana držali stražu.

Optuženi je kazao da mu je nadređeni bio njegov stric Slavko Marjanović, koji je bio organizator seoske straže, te je tog dana komandi, putem radiostanice, morao prijaviti svako kretanje po selu.

“Rečeno mi je da će po Bajiće doći auto i da ja idem s njima do Borika. Nurko je znao gdje idemo. On je čak sve vrijeme, i u autu do Borika, nosio svoju lovačku pušku. Žao mi je zbog svega, ali šta se desilo poslije, ja ne znam niti sam mogao pretpostaviti”, rekao je optuženi, naglasivši da je tokom rata bio običan vojnik.

Marjanović je kazao da je u autu nosio automatsku pušku, a da ih je do Borika prevezao izvjesni Janjo, koji je, kako je rekao, bio dobrovoljac iz Srbije.

Prije svjedočenja optuženog, odbrana je u uvodnoj riječi istakla kako tokom dokaznog postupka namjerava saslušati šest svjedoka, te dokazati da Marjanović nije počinio djelo koje mu se optužnicom stavlja na teret.

“Tvrdnju Tužilaštva da je Marjanović, u okviru širokog i sistematičnog napada, izvršio progon stanovništva na osnovu nacionalne pripadnosti, smatramo netačnom i neosnovanom. Moj branjenik nije imao namjeru niti je bio saučesnik u progonu bošnjačkog stanovništva s područja Rogatice. Optuženi Zoran Marjanović nije u stanju da počini takvo krivično djelo”, rekla je Zorana Čarkić, braniteljica optuženog.

Naredno ročište zakazano je za 4. januar 2012. godine.