mirsad_d
Participant
  Post count: 4000

  Ribogojilište Slap počelo gradnju fabrike za preradu ribe
  Autor Al. B. 2011-09-03 14:16:00
  http://www.dnevniavaz.ba/vijesti/biznis/52612-ribogojiliste-slap-pocelo-gradnju-fabrike-za-preradu-ribe.html

  Ribogojilište Slap

  Planirano zapošljavanje novih 12 radnika

  U Slapu kod Žepe započeta je gradnja pogona za preradu ribe, koji će, prema najavama investitora, koštati više od 1,2 miliona KM.

  Nakon prošlogodišnjih šteta, izazvanih remontom Hidroelektrane Bajina Bašta i ispuštanjem vode iz jezera Perućac, a potom poplava, Ribogojilište Slap dostiglo je kapacitet od 440 tona ribe, a gradnjom fabrike bit će omogućen kvalitetniji plasman na tržište.

  – Iz ove fabrike izlazit će pakovanja svježe očišćene i zamrznute ribe, a instalirat ćemo i vakuumirano pakovanje smrznute ribe. U samom startu morat ćemo osigurati 550 tona ribe u sezoni, što nam je i plan za 2012. godinu. Odmah ćemo otvoriti nova radna mjesta. Do kraja ove godine planiramo zaposliti novih 12 radnika – kaže vlasnik Muhamed Tabaković.

  Početna investicija od 1,2 miliona KM bit će uvećana izmjenama u projektu, usklađenim sa propisima Evropske unije.

  – Naš partner Norfish iz Mostara dozvolio nam je da snimimo stanje kod njih i da prilagodimo svoj projekt tako da će to malo povećati investiciju. Nastavljamo partnerstvo s njima i nećemo poremetiti odnose – pojašnjava Tabaković.

  Svježa riba s ušća rijeke Žepe u Drinsko jezero plasira se na tržište Bosne i Hercegovine, Srbije i Crne Gore, a u toku su i pregovori sa potencijalnim kupcima iz Turske, Hrvatske i Austrije.

  Zabrinuti Omanović

  Predsjednik Mjesne zajednice Žepa Mustafa Omanović podržava gradnju novog pogona, ali smatra kako se gradi na pogrešnom mjestu.

  – Mi smo imali planiranu mini hidroelektranu Italijana pa smo je zaustavili, jer bi uništila tok rijeke Žepe. Ovoj fabrici nije mjesto pored vode, treba biti barem 300 metara dalje – kaže Omanović.