mirsad_d
Participant
  Post count: 4000

  Локални еколошки акциони план општине Рогатица
  29 Dec : 22:46

  Општина Рогатица је приступила изради Локалног еколошког акционог плана у складу са Одлуком о изради Програма заштите животне средина (IX сједница Скупштине општине, 31.08.2009. године). Одлуком су именовани носиоци процеса израде ЛЕАП-а: ЛЕАП координатор, Радна група и Савјетодавни одбор.

  Шта је ЛЕАП?

  Локални еколошки акциони план (ЛЕАП) је програмско-развојни документ локалне самоуправе, који показује тренутно стање животне средине и доприноси реалном планирању и реализацији развојних планова у наредном периоду у смислу одрживог развоја.

  Шта је до сада урађено?

  ЛЕАП координатор са Радном групом израдио је План јавне кампање ЛЕАП-а. У складу са Планом, до сада су одрађене сљедеће активности:
  • У мјесецу октобру:
  o Креиран је лого ЛЕАП-а;
  o Спроведена је анкета о стању животне средине;
  o 29.10.2009. одржана је прва радионица за израду ЛЕАП-а којој су присуствовали ЛЕАП координатор, као и чланови Радне групе и Савјетодавног одбора. На радионици су презентовани резултати анкете.
  • У мјесецу новембру:
  o Прикупљани су податаци о стању животне средине из осам тематских поглавља;
  o Емитовани радио-џинглова на локалом радију Минекс д.о.о. „Радио 303“;

  • У мјесецу децембру:
  o Прикупљани су податаци о стању животне средине из осам тематских поглавља;
  o Емитовани радио-џинглова на локалом радију Минекс д.о.о. „Радио 303“;
  o Ажурирана интернет странице општине са подацима о ЛЕАП-у;
  o У радио емисији на тему Локалног еколошког акционог плана гостовали чланови Радне групе ЛЕАП-а;
  o Израђени и дистрибуирани едукативни и промо материјали.

  Планиране активности у мјесецу јануару
  За мјесец јануар, поред свих акивности које су спроведене у децемру, предвиђено је и организовање округлог стола на тему „Дивље депоније“. Округли сто је заказан за 22.01.2010. у сали Скупштине општине Рогатица. Учесници округлог стола су представници свих мјесних заједница са подручја општине Рогатица, представници јавних предузећа надлежних за управљање отпадом и системом за водоснабдијевање, као и представници других установа, предузећа и удружења грађана, са подручја општине Рогатица.

  Како и ви можете учествовати у изради ЛЕАП-а?Сви заинтересовани могу узети учешће у изради ЛЕАП-а, давањем својих приједлога пројеката за заштиту животне средине. На интернет страници општине Рогатица налази се образац за кандидовање пројеката. Пројектне приједлоге доставити ЛЕАП координатору (Јован Ковачевић, тел. 058/415-406, локал 128,
  e-mail: jovan_znr@yahoo.com).
  Рок за доставу: 10.02.2010. године