mirsad_d
Participant
  Post count: 4000

  Proizvodnja struje sa ćudljive rijeke Prače
  Datum: 20.12.2009 22:00
  Autor: Sreten Mitrović

  ROGATICA – Ideja da se na ćudljivoj i brzoj rijeci Prača nizvodno od Mesića kod Rogatice izgradi mini-hidroelektrana, rođena šezdesetih prošlog vijeka, mogla bi uskoro da bude ostvarena. Preduzeće “Hidroinvest” DOO iz Rogatice od Vlade RS 2006. godine dobilo je koncesije za tridesetogodišnje korišćenje voda Prače za izgradnju dvije nove mini-hidroelektrane.

  Direktor “Hidroinvesta” Dragan Dobrilović je rekao da će im trebati oko 55 miliona maraka za izgradnju hidroelektrana.

  – Za izgradnju hidroelektrane “Dub”, čija će cjelokupna infrastruktura biti na području opštine Rogatica, trebaće 35 miliona maraka, dok je za HE “Ustipraču”, u opštini Novo Goražde planirano ulaganje od 20 miliona maraka – istakao je Dobrilović.

  On je naglasio da je planirano da izgradnja HE “Dub” počne u drugoj polovini sljedeće godine, a radovi treba da traju dvije i po godine.

  Dobrilović je istakao da će, kada bude puštena u rad, HE “Dub” proizvoditi oko 50, a Ustiprača 35 miliona kilovat časova godišnje. U mrežu “Elektroprivrede Srpske” oni će se upumpavati iz zajedničkog rasklopišta u Dubu.

  Dobrilović je naglasio da su za izgradnju obje hidroelektrane u toku intenzivne pripreme.

  – Pažnja je usmjerena prema prikupljanju brojnih saglasnosti i dozvola. Već je urađena studija ekonomske opravdanosti i idejni projekat, završeni svi geodetsko-istražni radovi, podneseni zahtjevi za urbanističke saglasnosti i za priključenje na elektromrežu – rekao je Dobrilović.

  On je naglasio da je izrada glavnog projekta povjerena “Energoprojektu” iz Beograda.

  [color=#FF0000]Na području Općine Rogatica planirano je je više MHE
  Planirane male hidroelektrane na podslivu Prača: MHE Prača I, MHE Prača II, MHE Sudići, MHE Banja Stijena

  Planirane male hidroelektrane na podslivu Žepa: MHE Žepa[/color]