mirsad_d
Participant
  Post count: 4000

  Može se trošiti samo koliko se ima
  22.10.2009. 15:15
  [b]Prvo će snimiti stanje u Ministarstvu • Neće imati posebnih zahtjeva
  [/b]

  Kozadra: Ponikao iz provrede

  Diplomirani ekonomista sa 27 godina iskustva u struci, ali i aktivni učesnik u političkim zbivanjima Muhamed Kozadra na današnjoj sjednici Skupštine bi zvanično trebao biti imenovan za novog ministra finansija u Vladi Kantona. Budući ministar je do sada bio načelnik općine Vogošća u dva mandata, poslanik u Parlamentu FBiH te u Skupštini KS, predsjednik je skupštinske komisije za budžet i finansije, a još uvijek je na funkciji pomoćnika direktora “Sarajevogasa”. Kozadra je oženjen i otac dva sina.

  Otvoreno, ali i oprezno, u prvom razgovoru za “Dnevni avaz” kaže da će nakon imenovanja prvo snimiti stanje u Ministarstvu. Ističe da neće imati nikakvih zahtjeva od kolega, osim da rade predano te da svi poštuju zakone.

  – Samo na taj način nećemo pogriješiti. Prionut ćemo na posao jer slijedi rebalans, a u isto vrijeme treba pripremati i nacrt budžeta za narednu godinu. Ne mogu još govoriti kakva finansijska situacija očekuje Kanton, ali nas ne može mimoići ono što je i na lokalnom pa sve do državnog nivoa. Ponikao sam iz privrede i znam da privreda određuje visinu budžeta. Zato ću raditi na tome da privreda koja stvara nove vrijednosti dobije novčane injekcije. Budžetski korisnici ne mogu biti sami sebi svrha, a ako budu to je već dno dna – smatra Kozadra.

  Druga stvar na kojoj će budući ministar insistirati je finansijska disciplina “svih koji troše javne pare”.

  – Trošit će se onoliko koliko ima. Osnovno načelo kojeg se moramo držati je ravnoteža odnosno ulaz mora biti jedna izlazu. Znači, može se trošiti samo koliko ima – poručio je Kozadra te doda da do sada nije direktno sarađivao s premijerom Besimom Mehmedićem, ali da ne očekuje veće probleme.

  Autor: N. P

  Muhamed Kozadra uoči imenovanja na funkciju ministra finansija: Ravnoteža u budžetu se mora uspostaviti
  Piše: Jelena Milanović
  21/10/09 07:19

  Kozadra: Osiguranje uslova poreskim obveznicima

  Najprije treba uraditi presjek stanja kantonalnog budžeta, kao osnovu za njegov rebalans, odnosno kreiranje budžeta za 2010. godinu, kaže Kozadra

  Imenovanje novog ministra finansija Kantona Sarajevo očekuje se danas, a glavni (i jedini) kandidat iz Stranke demokratske akcije je Muhamed Kozadra, predsjednik Komisije za budžet pri kantonalnoj Skupštini, te pomoćnik direktora KJKP Sarajevogas za ekonomske poslove. Kozadra je jučer za Oslobođenje kazao kako mu je žao što je dosadašnja ministrica finansija Aida Haverić ovu funkciju morala napustiti zbog zdravstvenih razloga, ali kako je on spreman nastaviti njen posao.

  – Najprije treba napraviti presjek stanja kantonalnog budžeta u ovom trenutku kako bi on bio osnova za rebalans te kreiranje budžeta za narednu godinu. U svemu tome moramo biti svjesni da se bliži kraj godine, kada se na tome i radi, a sve je neodvojivo jedno od drugoga, ističe Kozadra.

  Kozadra, koji je na čelu Komisije za budžet već osam godina, smatra kako uravnoteženje budžeta mora postojati, te da se ne može trošiti više novca nego što ga ustvari ima.