mirsad_d
Participant
  Post count: 4000

  “Staru goru” vratiti u sastav “Sjemeća”
  04.09.2009
  Capital

  ROGATICA, Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske (RS) Radivoje Bratić izjavio je danas da će u narednom periodu biti razmotrena inicijativa da AD “Stara gora”, bude vraćen u sastav Šumskog gazdinstva “Sjemeć” iz Rogatice, u čijem sastavu je ranije poslovao, a danas, kao preduzeće koje pozitivno posluje, za njih obavlja najveći dio uslužnih djelatnosti.

  Bratić je danas u Rogatici razgovarao sa načelnikom ove opštine Radomirom Jovičićem o privrednim problemima opštine.

  On je u izjavi novinarima istakao da se razgovaralo o preduzeću “Agrokombinat” iz Rogatice, gdje je državno zemljište preneseno u vlasništvo ovog preduzeća pod nejasnim okolnostima.

  Bratić je istakao da će Ministarstvo zajedno sa načelnikom ispitati kako se to dogodilo.

  On je napomenuo da je “Agrokombinat” 2006. godine podnio zahtjev za koncesiju na državnu zemlju, koju su dobili, ali se sada mora saznati na koji način je to zemljište uknjiženo na preduzeće.

  “Ministarstvo je sada blokirano i ne može da daje zemljište u Rogatici pod koncesiju licima koja hoće da je obrađuju. Poseban problem je što zemljište ne može da bude dato u zakup poljoprivrednicima”, pojasnio je Bratić.

  Načelnik opštine Rogatica Radomir Jovičić je rekao novinarima da postoji stalna inicijativa da se AD “Stara gora” vrati u sastav Šumskog gazdinstva “Sjemeć” i nada se da će ta inicijativa u narednom periodu biti realizovana.

  Ministar Bratić je danas sa načelnikom opštine razgovarao i o Drvnoj industriji “Sjemeć”, koja se nalazi u otvaranju predstečajnog postupka.

  Izložba poljoprivrednih proizvoda
  03/10/2009 15:04:00 Jelena Milovanović


  Nagrada najboljem uzgajivaču 300 km

  Božidar Perišić iz opštine Rogatica proglašen je za šampiona u govedarstvu na 45. Regionalnoj poljoprivrednoj izložbi

  Izložba je održana u subotu na tržnoj pijaci Lužnica u Rogatici. Šampion u ovčarstvu je Slavko Purković iz Rogatice, kome je kao i Perišuću pripala nagrada od po 300 KM.
  U oblasti govedarstva izlagane su i ocjenjivane junice starije od 10 mjeseci, steone i priplodne krave starosti do sedam godina.
  Kada je riječ o ovčarstvu ocjenjivane dvizice i priplodne ovce u kolekcijama od po pet grla od uzgajivača koji uzgajaju najmanje 50 priplodnih grla.
  Na ovoj manifestaciji proizvodnjom sjemenskog krompira predstavila su se četiri izlagača sa 16 uzoraka, a prva nagrada od po 200 KM ravnopravo je pripala Udruženju poljoprivrednih proizvođača “Solanum-produkt” i firmi “Agros” iz Rogatice.
  U kategoriji merkantilnog krompira bilo je prisutno 16 izlagača sa 47 uzoraka, a prva nagrada od po 200 KM ravnopravno je dodijeljena Draganu Džidi i Mladenu Rackoviću iz Borika kod Rogatice. Na izložbi skorupa-kajmaka bilo je 18 izlagača i 18 uzoraka, a nagrade su dodijeljene svim učesnicima.
  Pokrovitelj izložbe, na kojoj su učestvovali poljoprivrednici iz 14 opština sarajevsko-romanijske i gronje-drinske regije bilo je Ministarstvo za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Republike Srpske, a organizator opština Rogatica.

  Na posebnom izložbenom prostoru bili su izloženi proizvodi domaće kućne radinosti, pleteni, vezeni, tkani, kao i proizvodi od voća – xem, pekmez, sušeno voće, rakija, pčelarski proizvodi i proizvodi od mlijeka.

  (SRNA)