mirsad_d
Participant
  Post count: 4000

  Dva sretna dana
  Četvrtak, 08 Oktobar 2009

  Mohamed Ahmed Salem i M. Essa Fadel Al. Shanqiti, predstavnici Islamske banke za razvoj (IDB-a), koja je osnivač i većinski vlasnik Bosna Bank International, krajem septembra su sa predstavnicima BBI-a obišli povratnike u općinama Mostar, Stolac, Rogatica, Vlasenica i Bratunac, a koji su korisnici finansiranja iz sredstava Fonda povjerenja.

  Život u minskom polju

  Rasim Žilić živi tamo gdje ne smije napraviti nijedan pogrešan korak! Sa ocem i suprugom prije deset godina Rasim se vratio na svoju zemlju na kojoj je nekad imao kuću, a koja je u ratu pretvorena u minsko polje! I valjda samo Žilići, i još dvije obitelji, koliko ih se ukupno vratilo u selo Gornji Poplat iznad Stoca, znaju koliko je trebalo hrabrosti i ljubavi za svojom zemljom, pa zakoračiti u takvu neizvjesnost. Ipak su to učinili! I uspjeli! U malom, od mina očišćenom prostoru, pažljivo, korak po korak, započeli su novi život. Tu im se rodila i kćerka.

  Rasim i njegova supruga danas se bave uzgojem tovne junadi. Za taj posao trebala su im velika ulaganja, pa su uzeli finansiranja iz sredstava Fonda povjerenja IDB-a. Prilikom posjete predstavnika IDB-a i BBI-a Ramiz je s ponosom pokazivao svoju štalu i naljepnicu na njenim ulaznim vratima, a na kojoj stoji da je to što on sad ima, potpomognuto sredstvima IDB-a.

  I obitelj Adema Goste u Podveležju preživljava povratničke dane snalazeći se na razne načine. No, finansiranje iz Fonda povjerenja, čija je profitna stopa skoro pa simbolična, uveliko im je olakšalo život. Bio je nemalo iznenađen kada je vidio da su mu u posjetu došli predstavnici banaka koje su im obezbijedilie finansiranje za kupovinu ovaca, od čijeg uzgoja izdražava suprugu i troje malodobne djece.
  „Puno mi znači to što je BBI putem IDB-a obezbijedila ovako povoljno finansiranje, a pogotovo to što ste došli i da nas obiđete i vidite kako živimo. Ovo je veliko iznenađenje i čast za nas“, kazao je Adem.

  [b]Po svaku cijenu u svom selu

  Na drugom kraju države, u selu Kramer, Opština Rogatica, 83-godišnji Fehim Kapo živi sa svojom suprugom. Njegova dva sina poginula su u ratu, a dvojica žive u Sarajevu. Dedo Fehim želio se po svaku cijenu vratiti u svoje selo, pa je to prije pet godina i učinio. Da bi olakšao sebi i supruzi život, uzeo je iz Fonda povjerenja IDB-a finansiranje za kupovinu traktora.

  I on je, kao i ostali korisnici sredstava Fonda, bio počašćen i iznenađen posjetom iz IDB-a i BBI-a.[/b]

  Posjeti iz Sarajeva i Džede obradovali su se i korisnici iz sela Piskavice u Opštini Vlasenica.
  Halima Kljunačić, hrabra je žena koja se u selo vratila 2001. godine. Halimin muž nestao je u ratu i ona nema nikakvih informacija o tome šta se s njim zaista desilo. Danas ova žena sama izdržava djecu, pa je uzela skromni iznos iz sredstava Fonda povjerenja, od kojeg je kupila prikolicu za multikultivator. Isto je uradio i njen komšija Ibrahim Hurić koji se u Piskavice vratio sa suprugom.

  I kako su korisnici Fonda bili počašćeni posjetom , tako su i predstavnici Islamske banke za razvoj Mohamed Ahmed i Essa Fadel bili obradovani dobrodošlicom, ali i iznenađeni teškim uvjetima u kojima ovi ljudi žive.

  Preko 190 korisnika sredstava Fonda

  Fond povjerenja između BBI-a i IDB-a ustanovljen je u ljeto 2007. godine i tada su za održivi povratak izbjeglica u BiH obezbijeđena tri miliona američkih dolara, podijeljena u tri jednake tranše. Prva tranša u iznosu od milion dolara u potpunosti je iskorištena u prvoj godini nakon osnivanja Fonda, dok je od druge tranše do sada utrošeno oko 200.000 KM.

  Sredstva iz Fonda povjerenja trenutno koristi oko 190 osoba, te nekoliko poljoprivrednih zadruga i malih preduzeća.

  Napisala: Snježana Mulić