mirsad_d
Participant
  Post count: 4000

  Krompir šampion
  R. MILOVIĆ | 04.10.2009 16:13
  FOKUS

  U organizaciji Opštine Rogatica, a pod pokroviteljstvom Ministarstva za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu RS, proteklog vikenda, na 45. Poljoprivrednoj izložbi, podijeljeno 75 nagrada najuspješnijim stočarima, voćarima, proizvođačima krompira, kajmaka, pekmeza, rakije i ženskih rukotvorina

  Odluku o najboljima donijelo je pet stručnih komisija kojima su koordinisali Radovan Rosić, načelnik za privredu u opštini Rogatica, Milenka Samardžić, referent za poljoprivredu i prof. dr Dragutin Matarugić iz Banje Luke.

  Oni, koje kiša nije omela, dotjerali su svoje junice starije od deset mjeseci i krave mlađe od sedam godina, te dviske i priplodne ovce. Konji, ovnovi, volovi i bikovi nisu imali pravo pristupa takmičenju. Krompira je bilo u izobilju, takođe kajmaka, pekmeza, suvih šljiva i krušaka. Ocjenjivana je i rakija.

  U ovu gužvu nekako se ugurao i pastuv Miško s navršenih 17 mjeseci. Čistokrvna bosanskoarapska pasmina. Nije dobio nagradu, ali je privlačio veliku pažnju, posebno djece.

  – On je dobroćudan, a za njega mi već daju 3.500 maraka – hvali se Lazo Karadžić iz naselja Karanfil u Rogatici u čijoj se familiji tradicionalno odgajaju konji.

  Dječju radost nisu skrivala i dva najmlađa čobanina, Anastasija i Vuk Nikolić, koji su sa ocem, Nedeljkom, dotjerali s Borika ovce na ovu izložbu.

  – Izabrali smo najbolje u stadu, a imamo 230 ovaca sjeničke pasmine. U zajedničkom domaćinstvu s roditeljima i bratom, planiramo povećati stado, ali to ide teško, jer nije lako doći do povoljnih kredita. Istina, dobili smo jedan podsticajni u izbosu od 10.000 maraka od Opštine Rogatica, ali u selu treba mnogo mehanizacije i velika ulaganja – kaže Nedeljko.

  U konkurenciji među 170 grla ovaca našlo se i pet crnih u vlasništvu Miće Čarapića iz Novog Goražda.

  – Kupio sam sad kuću i imanje u Novom Goraždu. Penziju sam ostvario i postao ovčar, a paralelno eksperimentišem i sa grožđem na imanju pored Drine. Početni rezultati su izvanredni. Pravim štalu za 150 ovaca, a pomogli su me malo jedna američka fondacija i Opština. Oformili smo i Zemljoradničku zadrugu “Napredak” u Novom Goraždu koja ima 20 kooperanata. Biće nas i više – optimista je Čarapić.

  Starina Vojo Marjanović iz Rogatičkog sela Bavljak takođe je došao na izložbu. U svom poslu oslanja se na pomoć sinova i unuka, jer uz 85 ovaca mora zbrinuti i devet krava, dvije junice, dva bika i par volova za vuču.

  Sasvim drugi razlozi na 45. Regionalnu izložbu doveli su Ljuba Ćaćića iz sela Salakovići. Na izložbu je donio par tikava. Ima i par konja i prave čeze, 500 stabala šljiva i 30 ovaca. Kuću i pomoćne objekte je podigao iz pepela, a prije nepune dvije godine preminula mu je supruga. Rad je kaže da se ženi, pa je najveći dio vremena na izložbi proveo na ženskom štandu, interesujući se ko bojagi za ručne radove.

  I bez Komisije, vidjelo se da robom i marketingom dominira Dragomir Džida. Specijalizovao je uzgoj krompira i nema sajma na kojem nije odnio pobjedu.

  – Želja mi je da odem na sajam poljoprivrede u Novi Sad, da se i tu ogledam sa svojim krompirom – kaže Dragomir.

  U poslovima mu pomaže jedanaest članova domaćinstva. Raspolažu svom mogućom mehanizacijom za uzgoj i vađenje krompira, a sve je nabavio iz vlastitih sredstava. Ove godine je krompir posijao na parceli od 125 dunuma, a od toga oko 40 odsto robe će otići za poznatog kupca, a ostalo će prodati na pijacama.

  I tek što su se slegli utisci, neki od učesnika ovogodišnje manifestacije počeše da prave planove za iduću godinu. Žele, kažu, da dođu još uspješniji i pokažu da se od zemlje i stoke može živjeti.