Iako u poznim godinama nece da joj vrijeme uzalud prolazi
Pravi umjetnik u spremanju pita. Dok je bila mladza rucno je sila vunene jorgane…
01.02.2009. 03:05
U Medzedzi kod Visegrada zivi Ramiza Zunic (84) koja i sada priprema najukusnije pite u cijelom naselju. Iako u poznim godinama, ova starica ima dobro organizovan zivot i nece da joj vrijeme uzalud prolazi.
– Ja zacas pitu napravim. Ne zna to svako, jer pita hoce sto marifeta – prica Ramiza dok ustaje da pristavi vodu za kafu.
Kaze da je najbolja grbava pita od mladog sira, mlijeka i jaja.
– Ona se pravi polagano. Razvijes jufke pa ih osusis na mlakom sporetu a vamo pripremis mladi sir, jaja i mlijeko pa onda prostres red jufki red sira, pa kad je jedes ona sva drhti i bjezi ti ispod ruke. Pitaju me kone – kako se nakanis. A ja velim, volim pojesti pa hocu sebi i ugodzaj stvoriti – prica Ramiza.
Pored toga sto je pravi umjetnik u spremanju pita, Ramiza kaze da je ranije bila poznata po pravljenju vunenih jorgana.
– Sila sam rucno jorgane za mnoge. Znala sam za vece sasiti po dva jorgana i opet rano ustati. Sve sam radila, nista mi se nije otelo kad sam bila mladza, a sad godine pritisle a snaga izdala – kazuje Ramiza.
Njeni jorgani su jos dok je Medzedzom ciro vozio nalazili svoje musterije u Sarajevu pa cak do Njemacke i Austrije stizali.
– Naruci mi jedna zena pet jorgana za sinove i sceri i ja sve pod lampom sijem noci dok djeca spavaju. To je u moje vrijeme glavni miraz curama za udaju bio – prisjeca se starica.
I kahva bi radzala
Za Medzedzu, u koju se prva poslije rata vratila i u kojoj je gotovo cijeli svoj zivot provela, Ramiza kaze da je nikada ne bi mijenjala.
– Ovdje svako voce radza, a da nije Vijogora, brda na istocnoj strani, u Medzedzi bi i kahva radzala – smatra Ramiza.