detektiv
Participant
  Post count: 53

  [b]IV STOLJECE
  Autor: Ibrahim Hodzic-Godomilje, Rogatica
  Drugi dio

  STRADANJA U DRUGOM SVJETSKOM RATU[/b]

  Izrazi mrznje, koji su se prije rata ocitovali prema Muslimanima i rijecima i postupcima, dobili su najuzasniju, najkrvaviju i najdivljackiju potvrdu u Drugom svjetskom ratu, posebno u jesen 1941. godine.

  Kad jugoslovenska kraljevska vojska jos nije bila posve ni odlozila oruzje u proljece 1941. bilo je u rogatickom (posebno borickom) kraju pojedinacnih napada na Muslimane. U tim aprilskim danima jedna grupica regularnih vojnika (oficira i podoficira) ubili su mladica Arifa Sehovica iz sela Tocinoika. Taj mladic od 18 godina ubijen je, bez ikakva povoda, u Godomiljskom polju nize Sjeverska. Citajuci o putu izdaje cetnickog vodje Draze Mihajlovica poslije kapitulacije jugoslovenske vojske 1941. godine i procitavsi da je u proljece 1941. godine na svom putu za Ravnu Goru prosao kroz Sjeversko, saznao sam tako da je on sigurno tada ubio pomenutog mladica Arifa Sehovica. To je bila prva “zrtva fasistickog terora” u nasem kraju, prije nego li su i ustase pocele sa svojim divljanjem i zlocinackom rabotom.

  IDE NIKOLJ – IDE TURSKI POKOLJ

  Kada je cetnicima uspjelo da slome, slabo organiziran otpor ustasa, zandarma i milicije – tada je bivsi zandarmerijski major, a sada cetnicki vojvoda, Jezdimir Dangic u svom govoru na Lijesci kod Borika rekao: “Kuda cetnicka noga prodje, tu mora i trava da sagori, a nekamo li muslimanska kuca. Nasa osveta nece birati ko je ustasa, a ko nije. Za nas je svaki Musliman ustasa. Samo guzi li se (klanja li) ustasa je!”

  Ove Dangiceve rijeci potvrdio je kao svjedok na sudjenju Dangicu i partizanski borac, Milorad Coric iz Sjeverska.

  Prezivjeli pricaju da je te jezive jeseni u istocnoj Bosni opci pokolj Muslimana prethodno najavljivan pjesmama (pjevanjem) cetnika: “Ide Nikolj, ide turski pokolj”, jer je zbilja o pravoslavnom prazniku Sv. Nikoli pocelo masovno ubijanje muslimanskog zivlja i paljevina muslimanskih sela. Suvisno je napominjati da su najprije Muslimani bili opljackani do gole koze, da je prilikom pljacki i iznudjivanja zlata i nakita bilo strahovitog terora i mucenja, koje bi se u slucaju opisa moglo samo umanjeno prikazati.

  Moje rodno selo Godomilje je jedno od onih sto su najteze stradala u tom kraju. Da bi se dobila jasna predodzba o velicini stradanja tog sela, ici cemo od kuce do kuce pojedinih domacinstava i navesti broj ubijenih i broj prezivjelih iz svake obitelji.

  GORNJE GODOMILJE

  1/Kuca i obitelj Zige Vejsila:
  Poubijani: zena (starica) Ajsa, kcerka (djevojka) Hadzira (strahovito mucena, sva izbodena bajunetama), jedno malo unuce od sina Sahmana, tek prohodalo, sin Sahman, te sina Ejub (ustasa) nestao.
  Rat prezivjeli: Stari Vejsil i sinovi mu Sahman i Nazif. Sahman, nevin denunciran od Srba – ubijen odmah iza rata. Nazif obnovio porodicu (obitelj), a stari Vejsil, obhrvan tugom i staroscu umro 1952. godine. Sahmanova zena se preudala.
  U toj obitelji je:
  poubijano 5 clanova, 3 muskih i 2 zenskih.
  prezivjelo: 3 clana, 2 muska i 1 zensko.
  Poubijani clanovi su svi iskasapljeni !

  2/ Obitelj Zige Hakije:
  Ubijen domacin Hakija i kci Behka*/. Ostala ziva zena Musa i sin Hamza, koji je obnovio porodicu. Dakle: poubijano 2 (ili 3) clana, prezivjelo 2 clana.

  3/ Obitelj Zige Ohrana:
  Pobijena cijela obitelj: domacin Ohran (poginuo u borbi), zena mu Naza, kci Emina, sin Mujo i jos jedno malo dijete (ime? Poubijani: 2 muska i 3 zenska clana – svega 5 clanova- Dakle cijela obitelj !

  4/Obitelj Hodzica Adema:
  Pobijena cijela obitelj od 6 clanova: domacin Adem, zena mu (ime?), sinovi Adil i Ahmet (djecaci), te kceri – djevojcice, Emina i Fatima- Dakle 3 muska i 3 zenska clana- ukupno 6 clanova. Obitelj sasvim unistena, ognjiste ugaseno !

  5/ Obitelj Hodzic Sulje:
  Osim domacina Sulje, svi ostali clanovi obitelji poubijani i to: stara nena Rumsa (starica od preko 100 godina), majka Esma, braca Edhem, Meho i Osman; te zena Dzehva s djecom: Nafila (5 godina), Esma (4 godine), Hasib (3 godine), i Agan (2 godine)- Pobijeno 5 muskih i 5 zenskih clanova obitelji.
  Ostao jedino domacin Suljo, koji je obnovio domacinstvo.

  6/ Obitelj Hajdarovica Sulejmana
  Osim domacina Sulejmana, poubijani svi ostali clanovi obitelji: Supruga Naza, kcerka- djevojcica Hasiba, mali sin (dijete) Ibrahim i jos jedno dijete- odojce (ime?). Zatim, rodjak Nurija, kao gost obitelji, te stara tetka Hankija Barimac (ciji je muz Dedaga ubijen 1914.), starica od 80 godina.
  Poubijano svega 6 clanova obitelji: 2 muska clana i 4 zenska clana.

  7/ Obitelj Hodzic Dervisa:
  Poubijani su: Supruga Hasiba, sin Ramiz od 4 godine i kci Rahima od 2 godine. Svega 3 clana.
  Ostali zivi: Domacin Dervis i brat mu Saban. Dervis se ugusio plinom 1944. u Sarajevu, a Saban se nije nikada vratio u rodno selo Godomilje.

  8/ Obitelj Hodzic Ibrisima:
  Ubijena zena mu Hatema, a Ibrisim naprasno umro u proljece 1942. god. tj. presvisnuo od tuge kada je nasao zenu Hatemu, svu iznakazenu i zakopanu u djubriste. Ibrisim je u prvoj grupi mjestana Godomilja stigao na zgariste i razbojiste i vidio prizor.
  Ibrisim i Hatema nisu imali djece (2 clan

  9/ Obitelj Hodzic M. Mustafe:
  Poubijani: Stari domacin, 90- godisnjak, Mula Mustafa (bacen ziv u plamen zapaljene zandarmerijske postaje na Sjeversku, zajedno s bratom mu Becirom), sinovi mu: Hamed, Sulejman i Jusuf, kcerka Ajsa, snaha Hajra i malo musko unuce (ime?). Poubijano, dakle 7 clanova obitelji- 5 muskih clanova i 2 zenska. Prezivjela jedino kcerka Zejna, koja je iskocila kroz prozor i uspjela pobjeci u selo Osovo.

  10/ Obitelj Hodzic Mehmeda:
  Pobijeno svih 7 clanova obitelji i to: domacin Mehmed, supruga Osmana, sinovi: Hasan, Hasib i Camil, kcerka Halima i jos jedno zensko dijete.
  Obitelj potpuno unistena !

  11/ Obitelj Hodzic Zejnil ef. :
  Pobijeni: domacin Zejnil ef. , brat mu Becir (75- godisnji starac, bacen u plamen zapaljene zandarmerijske stanice na Sjeversku i ziv spaljen), sin Abdulah ef. (ubijen u Foci) i kcerka Emina, snaha Hajra, unuka Dervija (od 4 godine), te unuci Salih (3 godine) i Salem (od 1 godinu). Pobijeno 8 clanova= 5 muskih i 3 zenska.
  Osim njih, s njima je ubijena sestra Zejnila ef. stara Mejra Uzicanin, koja je pobjegla iz sela Dumanjica, koje je prvo spaljeno i unisteno. Kazu, da je ta, moja tetka (oceva mi sestra) krvnicki ubijena – sva iskasapljena, a imala je preko 70 godina.
  Iz te nase obitelji ostao jedino ziv sin Zejnil efendije, Ibrahim (pisac ovih redaka), koji se tada nalazio u Sarajevu.

  12/ Obitelj Hodzic Huse:
  obijeni: domacin Huso i brat mu Avdo (pobijeni u Foci), Husin sin Ibro, Avdina zena Habiba, Avdin sin Avdija (3 godine), te jos jedno malo dijete – odojce (ime?), zatim sestra im Serifa (dusevni bolesnik)- Svega 6 clanova, 4 muska i 2 zenska. Jedino se sin Husin Azem spasio bijegom iz zapaljene kuce. Ranjen u nogu, pobjegao u Osovo, a zatim u Sarajevo.

  13/ Obitelj Hodzic Abida:
  Abid poginuo junacki u obrani sela, a zena mu, Merka ubijena na kucnom pragu. Djece nisu imali. Obitelj, dakle, unistena- ognjiste ugaseno !

  14/ Obitelj Hodzic Asima:
  Ubijena mu stara nena (Pasa) od 78 godina, majka Temima, a tri sestre i dva brata, kao i Asim, ostali u zivotu, zahvaljujuci uspjelom bjegu u selo Satorovice, gdje su partizani, koliko su mogli zasticivali muslimanski zivalj. Ubijeno 2 zensko a 6 prezivjelo.

  15/ Obitelj Hodzic Adila:
  Pobijeni: zena Halima, kcerka Ifeta, sin Hilmo (7 god.), Adila (6 god.), Esad (5 god.), Derva (4 god.), Mula (3 god.), Emka (2 god.) i odojce Bjelka.
  Prezivio Adil i bratic mu Hamdo.

  16/ Obitelj Hodzic Rifeta:
  oubijani: stara Rifetova majka Zlatija, supruga Hasiba, kcerka Raska (4 god.) i jedno malo dijete (ime?). Prezivjelo jedino domacin Rifet i sestra mu Rifa (ubijeno 4 zenska clana)

  17/ U mahali Gornje Godomilje jedino je Obitelj Zige Age “ostala citava”, bez ijednog poginulog clana: domacin Ago, stara majka mu Fata, zena Fiza, te sinovi Meho, Avdija i jos jedno dijete (ime?) Ta se obitelj spasila pravovremenim bijegom u Rogaticu kod rodbine 6- clanova.

  Sve zrtve cetnickih zlodjela u selu Gornjem Godimilju poubijane su nozevima, a zatim spaljivane u zapaljenim kucama. Koji lesevi nisu spaljeni, zakopani su u djubriste. Iz pusaka su ubijani jedino oni koji su pokusali pobjeci.

  KRVAVA STATISTIKA GORNJEG GODOMILJA:

  Poubijano muskih clanova ukupno 44
  Poubijano zenskih clanova ukupno 48

  – starijih od 60 godina 11
  -poubijano djece od 5- 15 godina 14
  -poubijano djece do 5 godina 27

  POUBIJANO SVEGA- ZITELJA 92
  PREZIVJELO SVEGA- ZITELJA 25

  DONJE GODOMILJE
  Donja Mahala (Godomilje) mi je svakako manje poznata od Gornje, zato je moguce da u statiscici poubijanog ziteljstva tu malo i pogrijesim- no ta moguca pogreska u ukupnom zbroju ne moze biti veća od 4- 5 osoba.

  1/ Obitelj Bogilovica Ibre:
  Poubijani svi clanovi obitelji: domacin Ibro i zena mu zvana Mednolucka, braca mu Omer i Hasan, Hasanova zena Ajka i sinovi Mujo i Numo, te jos jedno dijete (ime?). Ukupno poubijano 7 clanova- 5 muskaraca i 2 zene. Cijela obitelj zatrvena, ognjiste ugaseno. Domacin Ibro se izvjesno vrijeme sakrivao u Zepi i promrzao noge. Ali su ga lesinari uhvatili i zaklali na lesinarski nacin.

  2/ Obitelj Setica Ahmedbega:
  Osim domacina Ahmedbega poubijani su svi ostali clanovi obitelji: stara Ahmedbegova majka Omerbegovica, zena- supruga domacina Ahmedbega (Ahmedbegovica), njihove kceri: Bisera, Djulesma i Makbula- dakle poubijano 5 clanova obitelji, i to svi zenski !!!!!

  3/ Obitelj Bogilovica Agana:
  Jos jedno ugaseno ognjiste- domacin Agani zena mu Pasa, bracni par bez djece, oboje ubijeni. Agan zaklan medju prvima u selu “na cjepalu pred kucnim vratima”. Dakle, ubijeno 2 clana obitelji.

  4/ Obitelj Bogilovic Zajke:
  Uglavnom zatrvena cijela obitelj, jer osim stare majke, 80- godisnje Murije, koja je umrla odmah uza rata, poubijana cijela porodica: domacin Zajko, zena mu i 2 malodobne djece- ukupno 4 clana obitelji.

  5/ Obitelj Bogilovica Hakije:
  Domacin Hakija, zena mu i 2 djece – 4 clana. Jedino jedan sincic ostao ziv cudesnim bjegom iz zapaljene kuce.

  6/ Obitelj Bogilovica Muhameda:
  Poubijani svi clanovi brojne obitelji: domacin Muhamed, braca mu Hamid i Rasim (zaklani pred samom dzamijom). Muhamedova zena Djulka, sin Asim i jos dvoje (2) male Muhamedove djece, te 2 Hamidove djece. Dakle, sa sestrom im Nazifom, unistena cijela obitelj od 10 clanova.

  7/ Obitelj Bogilovica Jusufa:
  Poubijani svi clanovi obitelji. Jos jedna zatrvena obitelj: domacin Jusuf, zena Djula, sin Pasan i jos 2 male djece 5 clanova.

  8/ Obitelj Bogilovic Zulfe:
  Jos jedna uništena obitelj !!!! poubijani: domacin Zulfo sa zenom i 3 djece- ukupno 5 clanova.

  9/ Obitelj Bogilovic Sejfe:
  Osim domacina Sejfe, poubijani svi clanovi obitelji: zena mu (supruga), kcerke Hajra, Murija i Dzevahira i jos jedno malo dijete (ime?). Dakle, ukupno 5 clanova obitelji. Svi zenski !!!!! Djevojka Murija ubijena na najgrozniji nacin, kakav je tesko zamisliti. Iskasapljena je nozevima , nakon sto su joj predhodno odsjecene obje ruke.

  10/Obitelj Bogiloviaa Abida:
  Jos jedna zatrvena obitelj, jos jedno ugaseno ognjiste. Poubijani: stari Abid (oko 80 god.), zena mu od oko 75 god., sin Huso i zena mu, te jedno malo dijete. Dakle, 6 clanova. Huso ubijen u Zepi kao “ustaša” od strane partizana. Ubijena jos Abidova kcerka zv, Cura, djevojka.

  11/ Obitelj Bogilovica Avde:
  Domacin Avdo, inace teski invalid, i zena mu. Oboje zaklani. Nisu imali djece. Jos jedno u krvi ugaseno ognjiste.

  12/ Obitelj Bogilovica Sulje:
  Stari Suljo i zena mu ubijeni. Sinovi, Nedzib i Adil ostali na zivotu i obnovili domacinstva. Sulju i zenu mu cetnici- lesinari odveli na Bukovik (s jos nekim rodjacima iz Zimica) i tu ih na Bukoviku, na okrutan nacin poubijali.
  Sin Adil im je uredio i ogradio grobove na Bukoviku. Ubijeno 3 clana obitelji.

  13/ Obitelj Bogilovica Muje:

  Domacina Muju i njegovu suprugu, te njihova djeca: kcerke Fata, Pemba i jos jedna (ime?), sin Murat, te jos jedno malo dijete. Zatim, brat Adem i zena mu Sulejmana s dvoje djece (2), te druga nevjesta- snaha, zena brata Salke i (1) dijete. -Dakle, u toj obitelji poubijano je 13 članova. Preživjeli samo braca Salko i Asim. Salko je presvisnuo od tuge i umro ubrzo po dolasku na krvnicko razbojiste i zgariste, nekada velikog sela, Godomilja. Asim je obnovio domacinstvo.

  14/ Obitelj Bogilovica Mehe: (Osmanovog)
  Ubijena mu dva mladja brata= 2 clana.

  15/ Samohrana udovica iza umrlog Bogilovic Becira ubijena= 1 clan.

  16/ Obitelj Bogilovic Hasiba:
  Domacin Hasib poginuo negdje u vojsci. Ostala mu na zivotu zena s troje djece. Spasili se bijegom.

  17/ Obitelj Bogilovic Camila:
  Osim domacina Camila i sina mu Hamze, poubijani svi ostali clanovi brojne obitelji: zena- supruga, Camilova, sinovi: Edhem, Nazif, Hilmo, i jos 2 mala djecacica (imena?). Dakle, pobijeno 5 sinova sa starom majkom. Stari Camil je ubrzo umro od tuge (srcanih napada), a sim mu Himzo obnovio obitelj. Poubijano 6 clanova.

  18/ Obitelj Bogilovic Ademage:
  Zatrvena cijela o bitelj: Stari 90- godisnjak Ademaga, isto toliko stara mu supruga, sinovi: Alija, Mujo i Emin, kceri: Dervisa i Almasa- svi poubijani na domacem ognjistu, osim Alije, koji je junacki poginuo u prvoj borbi s cetnicima.
  Dakle, unistena obitelj od 7 članova i ognjiste zauvijek ugaseno.

  19/ Obitelj Bogilovic Mehe:
  Uglavnom ostala na zivotu cijela obitelj od 8 članova. Jedino ubijen Mehin brat Ibro poslije oslobodjenja, kao zandarm (oruzanik).

  20/Bogilovic Haso (Hasanov):
  Jedina obitelj iz Donjeg Godomilja, koja je ostala “čitava” bez gubitaka 4 clana, zahvaljujuci bijegu u “Zepu”.

  21/ Barimac Muhamed:
  Ubijen domacin Muhamed i sestra mu (djevojka) Sadika. Muhamed nije bio ozenjen, a niti mu je sestra bika udata. Zivjeli sami. Dakle, jos jedna obitelj unistena (2 clana)

  22/ Barimac Omer:
  Poubijani svi clanovi obitelji: Domacin Omer, njegova zena i 2 (dvoje) djece (4 clana). Dakle, cijela obitelj unistena- zatrvena.

  23/ Obitelj Barimca Avdage:
  Stari (80 godina) Avdaga i zena mu ubijeni. Zivjeli sami. I ta obitelj unistena (2 clana). Kcerka im Pasa bila udata za Agana Bogilovica i s njime ubijena (vidi redni broj obitelji 3.)

  24/ Obitelj Barimca Osmana*/
  Poubijani svi clanovi obitelji: domacin Osman sa zenom, sin Hasan i jos dvoje malodobne djece (5 clanova). Ognjiste ugaseno.

  25/ Obitelj Barimca Abida*/:
  Ubijena zena i 3 djece. Ostao ziv jedino domacin Abid, koji je obnovio obitelj. Abid je jedini prezivjeli potomak velike porodice Barimaca u Godomilju i on je spasio prezime Barimac da ne bude sasvim nestalo tj. iskorijenjeno.

  26/ Obitelj Salihage Glavace:
  Unistena cijela brojna i ugledna obitelj Glavaca. Stari stogodisnjak Salihaga i sinovi mu: Mehaga, Omer, Hasan i Mujo sa 3 zene. Jedino je Omerova zena izbjegla pogibiju. Zatim su poubijani Mehagini sinovi: Ibro, Alija, i jos dvoje malodobnika. Mujin sin Osman i malodobna kcerkica i jedno odojce u kolijevci. Dakle, prigodom masakra cetnici- kanibali poubijali su 14 clanova obitelji, a sin Mehagin, Ibro ubijen, kao 18- godisnjak mladic, nakon oslobodjenja (jer je poznavao neke krvnike), pa je s njegovim pogubljenjem potpuno unistena familija Glavaca i nestalo toga prezimena.

  27- 30/ U zaseoku Podljutaci, bile su 4 obitelji (kuce) Bogilovica, gdje je poubijano 7-8 osoba, mahom zenskih.

  Evo dakle, jezive i tuzne statistike Donjeg Godomilja:

  Poubijano muskih zitelja: 68
  Poubijano zenskih zitelja: 66
  Poubijano djece: 44
  Ukupno: 134 osoba
  Prezivjelih SVEGA: 30 osoba

  Dakle, manje od 1/5 prezivjelih.

  U cijelom selu Godomilju poubijano:

  muških zitelja odraslih 112
  zenskih zitelja odraslih 114
  Svega odraslih: 226

  Poubijano djece: 86

  Poubijano svega zitelja: 226
  Svega prezivjelih: 55

  U selu Godomilju, koje je izgleda manje stradalo od Stare Gore i Zivaljevica, gdje su celjad vecinom ziva spaljivana, da napomenemo jos i ovo: Tu je (u Godomilju) potpuno unisteno 21 obitelj, tj. poubijani svi clanovi, a u 14 obitelji ostao je ziv samo po jedan clan.