detektiv
Participant
  Post count: 53

  Njemacki nacisti bi od njih ucili!

  KONCENTRACIONI LOGORI U BiH ZA VRIJEME AGRESIJE 1992-1995

  Ne zaboravimo i ne halalimo im!
  PRIPREMIO: Bedrudin GUŠIC

  (XV nastavak)
  50. ROGATICA

  U Rogatici i okolici do srpsko-crnogorske agresije 60% stanovnistva cinili su Bosnjaci. Veliki broj njih nasao se u zloglasnim koncentracionim logorima koje su Srbi formirali na podrucju ove opcine:

  50.1 Osnovna skola “Ragib Dzindo”
  U njoj je bilo zatoceno preko 500 Bosnjaka.

  50.2 Podosoj
  Ovdje je bilo zatoceno 2.300 Bosnjaka.

  50.3 Srednjoskolski centar “Veljko Vlahovic”
  U ovome Centru Srbi su formirali sramno muciliste u kome su drzali 300 zatocenih Bosnjakinja. Srpski zlocinci, najvecim dijelom Rogaticani, silovali su i djevojcice do 10 godina, kao i starice preko 60 godina. Jedna djevojka je u svojoj izjavi kazala da su je kontinuirano oko mjesec dana silovala najmanje po cetiri zlocinca, bilo u skolskim prostorijama bilo u stanovima po gradu. Djevojke koje su vodili u stanove i nad njima se izivljavali, po cijelu su noc prisiljavali da piju alkohol dok nebi pale u stanje potpunog pijanstva. One koje su se odupirale prisiljavane su da sjedaju na tenkovske mine, parali su im kozu nozem, prijetili bacanjem kroz prozor. Jedna Bosnjakinja dobrovoljno je izabrala smrt umjesto obescascenja: skocila je kroz prozor sa visokog kata jedne zgrade gdje su je bili doveli radi silovanja. Kada su ove zatocenice Srbi poveli na razmjenu prema Sarajevu, djevojka N.N. je rekla svojoj majci: “Ako nas vode na klanje u Kalimanica jamu (jedna od tamosnjih masovnih grobnica, op. M.O.), bit cu sretna nakon svega sto mi se dogodilo…” (Originalna izjava N.N. cuva se u arhivi Rijaseta IZ-e pod brojem GEN-1093, od 1. septembra 1992)
  Druga djevojka iz Rogatice, dovedena u ovaj srpski konc-logor, ispricala je: “Dobile smo ucionicu, nas dvadeset jedna, a hrane su nam dali nesto malo tek cetvrti dan zatocenistva. Odmah su me odveli na ispitivanje kod komandanta s mojom sestrom i drugaricom. Mene su odveli u posebnu sobu… Komandanta svi zovu MRKI ili CRNI. On me je pitao da li zelim da postanem Srpkinja i da zivim u njihovoj drzavi, te da prihvatim njihovu vjeru. Mrkog mnogi poznaju u Rogatici, imao je kafic koji se zvao “Sombrero”. U toku tog ispitivanja u trajanju vise od dva sata, Mrki me je, uz prijetnju da ce upotrijebiti silu i da ce dovesti jos dvojicu cetnika, silovao.” Tog dana Srbi su je ponovo pozvali i u potpunom mraku kontinuirano silovali. Zlocin nad tom nesrecnom djevojkom ponavljao se i narednih dana… Spomenula je i zlocince DRAGANA MANDJU, OZRENA PLANOJEVICA, MIROSLAVA IKONICA… (Svjedocenja od kojih se zanijemi”, Ljiljan br. 11, 18. januara 1993, str. 18.
  U izjavi jedne druge zatocenice (rodj. 1971.) stoji: “Dok smo bile u skoli, svako vece od 23.00 sata do kasno u noc cetnici su dolazili u ucionice i odvodili djevojke i zene od 13 do 35 godina. Vracali su ih ujutro pretucene, iscrpljene. Svaka od tih djevojaka i zena bila je silovana cijelu noc. U tom silovanju ucestvovali su: VINKO ZORANIC JOJA, ZLATKO NESKOVIC, MLADEN KOJIC,MLADEN VASILJEVIC, OZREN PLANOJEVIC, MIRKO PLANOJEVIC, DANKO MANDJO i MIRKO IKONIC…” (Ljiljan, Ibid str. 18.

  50.4 Crkveni dom
  U njemu se nalazio sabirni logor. Tu su dovodili ugledne Bosnjake iz Rogatice, cak i iznemogle starce (Koncentracioni logori i zatvori na teritoriji Republike Bosne i Hercegovine, Drzavna komisija za prikupljanje cinjenica o ratnim zlocinima u R BiH, Sarajevo, oktobar 1992., br. 1, str. 15).

  50.5 Tvornica slada
  Nakon “obrade” i odabira u Crkvenome domu, Bosnjake su razvrstavali za daljnji tretman i, izmedju ostalih, slali u ovu Tvornicu stocne hrane udaljenu oko 2 km od Rogatice. U nju su zatocili preko 500 osoba. Mnogi zatocenici odvedeni su u selo Kalimanice gdje su strijeljani i baceni u zloglasnu jamu Biljeg, jednu od najvecih masovnih grobnica u tom dijelu Bosne. Iz ovog, kao i drugih rogatickih logora, muskarce su odvodili na prve linije fronta kao zivi stit. Tako su na Duljevcu izveli 30 Bosnjaka. I u napadu na Brcigovo istjerali su ih na vatrenu liniju te koristili se s njima kao zivim stitom. Nakon poraza, srpski zlocinci su sve Bosnjake iz zivog stita pobili. Dvojicu prezivjelih – Muhameda Hecu i Armina Bazdara (r. 1977.), u stit na ratiste izvodio je SPIRO POPOVIC, Crnogorac, prije agresije stalno nastanjen u Zenici. On je naredio strijeljanje svih Bosnjaka iz zivoga stita. Djecak Midhat Catic je, pred samo strijeljanje molio: “Nemojte mene, ja nemam ni 15 godina…” (Preporod, Zenica, 1-15. januara 1993., str.9).

  50.6 Prostorije “UPI -Transa” u Rogatici
  Sudbina vecine ovdje zatocenih do danas je ostala nepoznata. Neki su prebaceni u druge logore. Zna se da je krajem 1992. u tom logoru ostalo 15 Bosnjaka (Preporod, Ibid str. 9).

  50.7 Kamp Podosoj (Koncentracioni logori i zatvori na teritoriji
  Republike Bosne i Hercegovine, Drzavna komisija za prikupljanje cinjenica o ratnim zlocinima u R BiH, Sarajevo, oktobar 1993., br.1, str. 15)

  50.8 Stara Osnovna skola u Borikama (Ibid, str. 15)