detektiv
Participant
  Post count: 53

  Ko sve čeka zaborav genocida

  Koliko ratnih zločinaca slobodno šeta Bosnom i Hercegovinom? Ruke vjerovatno desetina hiljada ljudi su više ili manje krvave, ali dok njihove preživjele žrtve i dalje žive sa frustracijama zločina, sami počinitelji uživaju relativan mir, koji tek s vremena na vrijeme poremeti vijest o hapšenju neke “velike ribe” ili tajna lista iz Haaga. Najveći dio njih ipak nikada neće biti osuđen i pored toga što postoje dokazi o zločinima, jer Međunarodni tribunal nema toliko godina na raspolaganju da sve pocesuira, a domaće pravosuđe ionako ne treba pominjati. Dani u ovom i narednom broju donose listu imena i (ne)djela onih za koje Komisija za prikupljanje činjenica o ratnim zločinima posjeduje dovoljno argumenata da se nađu iza rešetaka domaćih ili haškog zatvora

  ROGATICA: Početkom juna srpske snage pod zapovjedništvom Rajka Kušića napale su i protjerale bošnjačko stanovništvo iz nekoliko rogatičkih sela. U napadu je ubijeno 15 civila, najveći broj kuća je zapaljen, a preostalo stanovništvo deportirano u dva logora u gradu.

  Vinko Bojić: Upravnik logora u Rasadniku od novembra 1992. “Kada je za upravnika logora postavljen Vinko Bojić, počela su se češće događati ubistva. Prvi zatvorenik kojeg su odveli bio je Himzo Branković. Po njega je došao Brano Planojević i odveo ga u upravnikovu kancelariju. Čuli smo njegove krike, a zatim pucanj”, kaže preživjeli logoraš u izjavi datoj po razmjeni. “Vinko Bojić silovao je žene koje su bile zatvorene u Rasadniku. Mene je silovao nekoliko puta”, rekla je jedna od zatvorenica, navodeći da je Bojić silovao još pet žena, od kojih je jedna imala 60 godina. “Prilikom ofanzive na Goražde 1994, u logor “Rasadnik” je doveden izvjesni Alija, pripadnik AR BiH. Nakon sedam dana njegovog boravka u logoru, mene je Vinko Bojić pozvao u svoju kancelariju. U kancelariju je došao i Alija. Bojić ga je tukao kundakom puške, stolicom, rukama i nogama. Zatim je uzeo motornu pilu i htio ga je zaklati. Pošto pilu nije mogao upaliti, naredio mu je da ispruži nogu, a onda mu je pucao u nogu, zatim je to učinio i sa drugom nogom, da bi ga tjerao da puže prema njemu. Bojić i još jedan čuvar odvukli su ga do šahta za kanalizaciju gdje ga je Bojić ubio. Potom su ga bacili u šaht.” Vinko Bojić živi u Rogatici kao penzioner.

  Mladen Vasiljević: Načelnik SJB Rogatica tokom rata. “Odvodili su nas u neke stanove (), prijetili su mi noževima, pištoljima i automatima, tjerali me da skačem sa trećeg sprata da bi me u posljednji čas vratili. Jedno veče su me natjerali da sjedim na protivtenkovskoj mini, a poslije toga su me tukli i silovali”, potresna je ispovijest djevojke koja je među svojim mučiteljima prepoznala i Mladena Vasiljevića. On je prednjačio i u silovanju djevojaka i žena pritvorenih u Srednjoškolskom centru u Rogatici. Vasiljević je danas visoki službenik u hijerarhiji MUP-a RS.

  Izvor: http://www.bhdani.com/arhiva/210/t21011.shtml