ponekad ovdje
Participant
  Post count: 1139


  Tri hiljade ljudi plakalo s Hatidžom Mehmedović

  Povodom 60. godišnjice donošenja Konvencije Ujedinjenih naroda o sprečavanju i kažnjavanju genocida, jučer je u u Berlinu, u organizaciji Društva za ugrožene narode, održan komemorativni skup kojem su prisustvovali brojni predstavnici žrtava iz cijelog svijeta koje su preživjele genocid.

  Emotivan nastup

  U Berliner domu, pred tri hiljade učesnika iz Ruande, Iraka, Čečenije, Bijafre, Gvatemale, predstavnika Dokumentacionog centra “Simon Vizental” iz Pariza, Jevrejske zajednice Njemačke, u ime žrtava Srebrenice govorila je Hatidža Mehmedović, predsjednica Udruženja “Srebreničke majke”.

  U emotivnom nastupu koji je kod prisutnih izazvao suze, govorila je o genocidu počinjenom nad civilima Srebrenice, ali i agoniji kroz koju prolaze majke u traženju posmrtnih ostataka svoje djece, muževa, braće.

  Upozoravajući da se, uprkos postojanju Konvencije, na pragu 21. stoljeća u Srebrenici desio genocid, Mehmedović je poručila:

  – Jedini cilj nas majki je da pronađemo kosti svoje djece i dostojanstveno ih sahranimo, kako bismo im vratile pravo na dostojanstvenu smrt, ako im je već neko oduzeo pravo na život. Možete li zamisliti kakav je život majke koja živi za dan kada će joj neko reći: vaš sin je identificiran, možete ga sahraniti…

  Identifikacija sinova

  Kazala je da je ona jedna od majki kojoj su prošle godine identificirali sina, ali da ga još nije ukopala jer ne zna koje ime da mu stavi na nišan.

  – Nema nijednog traga u identifikaciji koji bi mi kazao je li to moj mlađi ili stariji sin, a oba su ubijena u julu 1995. godine. Strašno je živjeti u svijetu smrti na koji su osuđene srebreničke majke. Zato vas molim, dignite glas kako nijedna majka na svijetu više ne bi doživjela sudbinu Srebrenice – zavapila je Mehmedović.

  Tilman Cilh (Zulch), predsjednik Društva za ugrožene narode iz Getingena, govoreći o genocidu u svijetu, posebno poglavlje posvetio je srebreničkom i drugim zločinima počinjenim u BiH. Ujedno je osudio i prekjučerašnje spaljivanje džamije u Fazlagića Kuli kod Gacka.

  Divjaku Nagrada za ljudska prava

  Povodom obilježavanja 40 godina Društva za ugrožene narode, predsjedniku organizacije “Obrazovanje gradi BiH” generalu Jovanu Divjaku jučer je u Berlinu uručena Nagrada za ljudska prava. Ona se dodjeljuje osobama koje su dale nemjerljiv doprinos suživotu, toleranciji i razumijevanju među ljudima.

  Autor: A. HADŽIĆ (AVAZ)