mirsad_d
Participant
  Post count: 4000

  Danijela Novaković – Boje života na slikarskom platnu
  Autor: Sreten Mitrović

  Radenku Mićeviću, Safetu Zecu, Miri Nerić, Ahmedu Kariću, Hasanu Sućeski i drugim, kod nas i u svijetu poznatim akademskim slikarima koje je iznjedrila Rogatica, tokom ove godine pridružiće se još jedan akademski slikar. Riječ je mladoj Danijeli Novaković, koja u klasi profesora Marka Musovića na Akademiji likovnih umjetnosti u Trebinju privodi kraju studije slikarstva. Kroz akademiju je prošla sa prosječnom ocjenom devet, a ostao joj je još jedan ispit i diplomski rad.

  Cijela Danijelina porodica voli umjetnost. I sa majčine i sa očeve strane ima rodbine koja se bavi nekom vrstom stvaralaštva.

  Atelje je uredila u jednoj od kancelarija Modne konfekcije “Jasna” u Rogatici, jer joj u galeriji “Radenko Mićević” Kulturnog centra u rodnom gradu, nisu ponudili prostor zbog problema sa grijanjem.

  Prema njenim riječima, ambijent je veoma ugodan za stvaranje.

  – Mislim da slikam u najkulturnijem kutku Rogatice – kaže mlada umjetnica.

  Ljubav prema crtanju, priča Danijela, počela je još u osnovnoj školi.

  – Moji radovi na časovima likovnog uvijek su dobijali najveće ocjene. Sa njima sam učestvovala i na brojnim takmičenjima i donosila vrijedne nagrade i priznanja.

  Skromne materijalne mogućnosti u poslijeratnom periodu nisu joj omogućavale da razmišlja o nekoj školi likovnog opredjeljenja. Zbog toga je poslije završene osnovne upisala i završila prvi razred Ekonomske škole u Rogatici.

  Pred početak školske 1999/2000. godine u kojoj je ona trebala da krene u drugi razred ekonomske, slučajan susret sa jednim prijateljem bio je presudan da se ona nađe na Cetinju.

  Danijela je tako upisala prvi razred Srednje likovne škole “Petar Lubarda”, a tu su i ostale tri godine Danijeli bile igra. Sa odličnim uspjehom završila je školu i stekla zvanje tehničara grafičkog dizajna.

  Zatim se upisala na Akademiju u Trebinju. Konkurencija je bila vrlo jaka, a primali su samo deset brucoša. Uspješno je prošla prijemni ispit, a bila je prvom mjestu.

  – Dane prijemnog ispita u Trebinju nikad neću zaboraviti. Bilo je vruće, a ja “bijem bitku” za mjesto na Akademiji. Prijemni sam uspješno položila i evo sada pripremam završni ispit na Akademiji. Trenutno me more “slatke” dileme u kom slikarskom pravcu da krenem. Tokom studija razrađivala sam temu akta i to me radom dovelo do malih kompozicija pop-art forme – priča Danijela.

  Mlada umjetnica je ispričala da je interesuju prostor i odnos između formi, boje, ravnoteže… Obje teme su joj vrlo interesantne, a kako kaže, “rad i vrijeme stvari će same od sebe složiti”.

  – Ove koncepcije sada razrađujem na velikim prostorima, jer želim da vidim mogućnosti koje mi nudi veliki format kombinacijom akrilika i ulja na platnu. Posebno mi je bitna energija boje koje nose slike. Inače, moje teme su savremene kao i stil. Tu želim i da ostanem – naglasila je Novakovićeva.

  Osim umjetnosti, našu sagovornicu zanimaju i putovanja.

  – Želim da putujem i da slikam ono što želim. Bojim se, mjereći po dosadašnjem iskustvu, da mladim umjetnicima moja opština pa i cijela BiH nisu naklonjeni. Najbolji primjer je da ja diplomski nisam mogla da spremam u galeriji koja nosi ime velikana slikarstva Radenka Mićevića, sve govori. Ovdje sam potpuni individualac – smatra Danijela Novaković.

  Ona ne krije da želi da ode da živi u neki veći grad.

  – Nedostaju mi razgovori sa ljudima iz moje branše. To je sudbina i mnogih drugih malih mjesta i zato se u njima teško baviti ovom vrstom umjetnosti. U većim gradovima postoji jača likovna scena i publika koja razumije umjetnika. U malim mjestima sve se svodi na komercijalne stvari, a time se uništavaju mladi umjetnici i istinske vrijednosti i kvalitet – zaključila je Danijela Novaković.
  Izložbe
  Danijela Novaković je već imala dvije samostalne izložbe u Trebinju i Nikšiću. Učestvovala je na kolonijama u Trebinju, Višegradu i Doboju. Nešto slika je i prodala da bi popravila svoj studentski standard.