LLAMA
Participant
  Post count: 7

  Priča koju ću sada napisati mi se vrzma po glavi već duže vrijeme – ili, bolje rečeno, imao sam namjeru da je napišem još prije par godina kad sam započeo sa javljanjem na staroj stranici. Zašto sam tako dugo oklijevao shvatićete na kraju priče.
  Riki, kad je kao vanredni student počeo raditi u STR „Halima“ na Baščaršiji (u kojoj su se prodavali proizvodi od kože), u početku bijaše ko pomalo stidljiv. Ali kako je vrijeme odmicalo, tako je Riki svojim šarmom i humorom osvajao simpatije gazde i gazdarice, a i ostalih kolega. A takve njegove osobine su veoma pozitivno uticale na njegov posao – prodaju.
  Jednoga dana zaustavila se ispred radnje poveća grupa djevojaka, valjda nekakva ekskurzija, kojih je u ljetnim danima u Sarajevu bilo bezbroj. Mislim da je Riki bio veći razlog da su se one tu ispred radnje zadržavale od izloženih torbica i opasača. Znači, flert je bio neizbježan. Odjednom se pojavila neka hanuma koja je pokazivala velik interes za torbice i očito imala čvrstu namjeru da i kupi jednu.
  Nakon kraćeg razmišljanja njen uži izbor se sveo na dvije torbice. Ali, tu nastaje problem. Manja od te dvije torbice je bila skuplja, po čemu je gospođa zaključila da Riki hoće da je „zavrne“. Što naravno nije bila istina. On, jadan, počeo da joj objašnjava da je manja torbica stoga skuplja, jer je izrađena od kvalitetnog telećeg boksa, da nema nitne nego je u cjelini prošivana, djelimice i ručno. Ali, jok. Kako može manje da bude i skuplje i kapak.
  Počele se i one curice kikotati, Riki sve nervozniji. Htio bi da jednim udarcem ubije dvije muhe. Htio bi da napravi pazar, a i da se otrese dosadne gospođe – tako da bi vrijeme mogao posvetiti, naravno, djevojkama. Kako nikako nije uspijevao da dotičnoj gospođi objasni razliku u cijenama, a pomalo već i iznerviran njenom tvrdoglavošću, joj je u jednom trenutku šapnuo na uho: „ Znate šta, gospođo. Reći ću vam u povjerenju da je ova manja torbica skuplja jer je napravljena od .určeve kože. Pa ako je malko protrljate ona poraste. A ako je dobro trljate bude velika ko sportska torba …“ Zaprepaštena guspođa je pokrila usta rukom, čudno ga pogledala i demonstrativno napustila mjesto događaja. A Riki je svu svoju pažnju mogao posvetiti – curicama.
  Eto takav je bio