NANA
Participant
    Post count: 57

Dedo napisao:

Dragi moj Irfane i NANA raduje me da ste prokomentarisali ovo
    moju opravdanu primjedbu,vjerujte da sam se nadao sa vise komentara al izgleda u nas mislim na stranicu Forum kao sud neradi dobro jer svaki komentar koji se nekome nesvidza duzni smo komentarisati dok nebude bio ispravan.Zato neka ste ulozili notu da ovo sto napisah seddid nije ispravno aferim sto znaci svjedok.
    Kod nas do sedamdesetih godina se znalo reci ko ce ti biti
    svjedok na vjencanju a oni malobrojni koji su se vjencavali i serijatski hodza (immam) je znao pitati ko ce vam biti seddid.
    Otkako je pocelo da se kumi od tada je pocelo i vjerovanje u one koji se sa kume prizivase. Zato se desi ovo sto se je desilo da se imalo povjerenje u te kumove koji su pokazali koliko su do toga drzali.
    Sto se mene tice mozete se vi i dalje kumiti ko god hoce samo
    ja rekoh nemojte se vi mladzi sa tim zanijeti i uspavati kao mnogi kojih danas nejma.Prenesite na mladze da budu na oprezu,i da znaju koliko toliko svoje adete i obicaje.Mi mislim na muslimane pa koliki da jesmo ponovo sve poboravismo i pogazismo
    sta se desilo prije ravnih 17 godina,eh dabogda se nikome vise ovo ne desilo od kumova.

Mislila sam da ignorisem ovaj komentar ovog Dede, ali mi neda crv pa mu moram (moderno receno replicirati).

Odkako ja znam za sebe ovu tvoju rijec nikad nisam cula, a iskreno receno, i u buduce mi ne treba, jer sam naucila da kumim (rodjena sam u Socijalizmu, a ne za vrijeme turskog carstva, pa cu takva i umrijeti) i da imam kuma-mu i bez Srba, pa ako mislis da se samo Hriscani kumuju onda si se malo z…..
    Nisam, a niti mogu i hocu(tako reci preko noci) promijenila dresove, pa da se sicam tim terminima, da bi pokazala posebnu pripadnost kao podosta tebi slicnih. Nisam odgojena u tom duhu.
    Dedo, CARSIJA je nesto posebno ili bolje receno mi iz carsije smo nesto posebno. Oni koji su sljegli i zauzeli dio carsije, vjeruj mi nikad niti mogu biti niti su CARSIJA.

To sto pominjes proteklo vrijeme od 92. i da savjetujemo mladje, molim te tè savjete zadrzi za sebe i tvoje blize. Svi znamo sta se desilo, kako se desilo i zasto se desilo…Suvisna je svaka prica…

Uz postovanje lijep pozdrav
    NANA