ponekad ovdje
Participant
  Post count: 1139


  [color=#825900]Mare napisao:

  [b]QUOTE:
  A dze je ova ljepota[/b][/color]

  Strbacki buk, rijeka Una

  UNA, jedna i jedina

  Rijeka Una je dobila ime od starih Rimljana, koji su, po prvi put ugledavsi njenu zivopisnu ljepotu i cuvsi zubor njenih slapova, uzviknuli UNA sto bi u prevodu znacilo “jedna” ili “jedina”.
  Rijeka Una izvire u Republici Hrvatskoj, u regiji Lika. Nakon 12 km rijeka Una tece kroz brdsko-planinski sjeverozapadni dio Bosne i Hercegovine, kroz teritorijalno-upravnu jedinicu Unsko-sanski kanton. Unsko-sanski kanton granici s Republikom Hrvatskom, regijom Banovinom. Zadnji dio toka Une je granicni dio izmedu Hrvatske i Bosne i Hercegovine-Republike Srpske. Taj dio toka postepeno prelazi u nizinski tok.

  IZVOR rijeke Une je krasko vrelo kod Donje Suvaje u Republici Hrvatskoj na istocnim padinama Cemernice. Izvor je zasticen kao geografsko-geoloski spomenik prirode.

  USCE rijeke Une u Savu nalazi se kod Jasenovca. Duljina toka rijeke Une je 214 km.

  UNSKE KASKADE

  Od izvora do Bihaca:
  stupnjeviti profil i veliki padovi u kratkim razmacima
  na 66,5 km pad rijeke je 154 m
  najveci slapovi: Martinbrodski slap, Strbacki buk

  Na ulazu u Bihac sedra pravi slapove, kaskade i adice. Na potezu od Bihaca do Bosanskog Novog rijeka Una prolazi kroz 14 razlicitih tipova pejzaza sto je najveca raznolikost u zapadnim Dinaridima. Una prolazi kroz pitoreskne doline, manje ili vece kotline, kanjone i klisure. Tu su najizrazeniji fenomeni krsa u BiH. Svaka 3-4 km pojavljuju se brojni brzaci, bukovi, vodopadi, slapovi i kombinirani oblici. Putem rijeka Una mijenja citav spektar boja.

  Štrbački buk

  Drugi veliki vodopad je Strbacki Buk koji se nalazi kod sela Donji Strbci, u neposrednoj blizini drzavne granice Hrvatske sa BiH.

  Strbacki Buk je u stvari nekoliko vodopada, jedan drugom u neposrednoj blizini a najveci slap je visok oko 25 metara i velicanstvena je slika u kojoj covjek moze da uziva satima.

  Naime, rijeka se velikom brzinom zahvaljujuci ogromonom protocnom snagom vode, obrusava niz stjenovitu podlogu i tako se razbijajuci od stijene stvara prekrasan bijeli zid koji posmatracu zasigurno oduzima dah.

  I ovaj velicanstveni dio rijeke je po svojoj, gotovo netaknutoj divljini, privukao rafting sportase koji svake godine pohode ove predjele uzivajuci u ljepotama rijeke Une i u njenim nemirnim vodama koje u sportasima izazivaju strahopostovanje ali i divljenje.

  Martinbrod

  Prvi veliki vodopad njenog rijecnog toka se nalazi kod Martinbroda, naselja smjestenog na dnu kanjona gdje se u Unu ulijeva rijeka Unac. Upravo na ovom dijelu Una posmatracu najvise oduzima dah jer je sedra stvorila mnostvo kanala, brzaka i otocica te nekoliko vecih vodopada od kojih visina najveceg iznosi priblizno 55 metara.

  Ti prirodni vodopadi predstavljaju unikatnu vrijednost koja decenijama na Unu privlaci ogroman broj zaljubljenika prirodnih ljepota ali i ribolovce te umjetnike koji u Uni traze inspiraciju za svoja djela.

  Vec tradicionalno, kod Martinbroda se odrzava i tradicionalna Unska Regata (medjunarodna turisticka kajak regata) koja je bila prekinuta pocetkom devedestih godina ali je ovih godina ponovo uspostavljena. Martinbrod je poznat sirom Evrope po raftingu, sportu kojem pogoduje nemiran i nestasan tok rijeke Une tako da svake godine privlaci velik broj sportasa sirom Evrope. U neposrednoj blizini nalaze se i nekoliko spomenika kulture od kojih izdvajamo manastir Rmanj i gradjevina iz rimskog doba Milanceva Kula koji upotpunjavaju ljepotu rijeke.

  /una.blogger.ba/