Mustafa
Participant
  Post count: 8282

  DELEGAT iz Svedske jedva docekao da kaze:

  «Igra je završena»

  Revanš utakmica baraža za plasman na Svjetsko prvenstvo Hrvatska 2009, između BiH i Mađarske, prekinuta je večeras u 50. minutu, pri vodstvu gostiju rezultatom 24:27.

  Nakon što su sudije Hlynur Lieffson i Anton Falsson iz Islanda cijelim tokom susreta konstantno svojim odlukama bili, više nego očito, na strani Mađara, nastao je revolt na tribinama. Sve je kulminiralo u 50. minut, nakon što su nam arbitri u tri napada za redom oduzeli loptu, a posebnu lakrdiju iskazali su kada je nad Damirom Doborcem napravljen očigledan faul, a Islanđani sudili prekršaj u korist Mađara. Doborac je povrijeđen iznesen sa terena, a onda je u teren uletjelo nekoliko predmeta, uglavnom upaljača upučenih ka sudijama, ali i pojedinim rukometašima Mađarske. Nedugo zatim svi mađarski reprezentativci i stručni štab odlaze u svlačionicu. Za njima teren napuštaju i sudije.

  Naši igrači i oko 8.000 navijača ostalo je na terenu, to jeste tribinama. Prekid je trajao čak pola sata, mada pravila EHF-a propisuju da prekid meča smije trajati 15 minuta. Delegat Ericsson i sudije su ubjeđivali Mađare da se vrate na teren, no oni su to odbijali pod izgovorom da nisu sigurni u Sarajevu, te da je nekoliko njihovih igrača upaljačima pogođeno sa tribina. I kada nisu znali više šta da rade delegati i sudije kontaktirale su sjedište EHF-a. Iz Evropske rukometne asocijacije naredili su Mađarima da se moraju vratiti na teren, kako službenim rezultatom ne bi izgubili utakmicu.
  Naš selektor Halid Demirović obratio se navijačima u dvorani sa riječima da ostanu mirni i dostojanstveni, da ne ubacuju više predmete u teren kako bi se utakmica odigrala do kraja.

  Pozdravljen je ovacijama, a riječ je uzeo delegat meča Ericsson. Gotovo minut pokušavao se obratiti publici i reći im kako će se meč nastaviti, ali ako i jedan predmet “uleti” u teren da će biti prekinuta na štetu naše selekcije. Prvo su mu zviždali, a onda i skandirali «Ovo je Bosna». Delegat nije mogao doći do riječi i na engleskom jeziku izgovorio «Igra je završena», te i zvanično prekinuo utakmicu.
  Do prekida Mađari su bili bolji pogotovo u prvom poluvremenu, no svaki put kada bi im naši rezultatski zaprijetili sudije sa Islanda su donosile u najmanju
  ruku čudne odluke.

  U svakom slučaju, nova ružna slika iz Bosne i Hercegovine otišla je u svijet, Evropu. EHF će gotovo je sigurno utakmicu registrovati u korist Mađara, tako da neće biti ostvaren naš san da po prvi put u jednom od kolektivnih, loptaških sportova BiH igra na Svjetskom prvenstvu. Ovo nam nije trebalo bez obzira na «sudijske bandite» sa Islanda!

  Podsjetimo, u prvoj utakmici baraža igranoj 7. juna u Đonđošu Mađarska je pobijedila 27:25.

  BiH – Mađarska 24:27 (prekid u 50. minutu)

  SARAJEVO (BiH) – KSC Skenderija. Dvorana «Mirza Delibašić». Gledalaca: 8.000. Sudije: Hlynur Lieffson, Anton Falsson (Island). Delegat EHF: Bjorn Ericsson (Švedska). Isključenja: BiH (8 minuta), Mađarska (10). Sedmerci: BiH 8 (5), Mađarska 5 (5).
  BOSNA I HERCEGOVINA: Tahirović 5 odbrana, Grahovac 3 odbrane, Šabanović, Doborac, Martinović 3, Veselinov, Čakić, Harmandić 2, Hajdarević 1, Mustafić 1, Stojanović 5, Terzić 5, Toromanović 3, Prce 4.

  MAĐARSKA: Puljezević 11 odbrana, Fazekas 2 odbrane, Ilyes 2, Motsai 2, Gal 4, Ivancsik 6, Miss 1, Katzirz 4, Laluska, K. Nagy, L. Nagy 7, Herbert, Eklemović 1, Zubai.
  Uvesće nam vize i do Binježeva

  Navijači Bosne i Hercegovine, njih 8.000, tužno je napustilo večeras Skenderiju. Zanimljivo je bilo čuti komentare “pokislih ljudi” nakon utakmice, a sigurno jedan od zanimljivijih bio je jednog mladića čije je lice bilo ofarbano plavo – žutim bojama:
  “Uvešće nam, bolan, vize i do Binježeva. Vidiš da nam ovi iz Evrope, kao i sudije sa Islanda ne daju nigdje da mrdnemo. Uništiše nas na svakom koraku…”, govorio je svom prijatelju izlazeći iz dvorane.

  sportsport