Kaza
Keymaster
  Post count: 6138

  Kroz ovu kratku anegdotu ne zelim da se o meni stvori pogresna slika kao o covjeku koji ne voli zivotinje. Ja sam uvijek bio za to da se ne narusavaju priroda i prirodni zakoni. Volim vidjeti zivotinju, onako slobodnu u prirodi. Nema nista ljepse od toga.

  Nazalost u ovoj zemlji u kojoj sada zivim vrsi se tortura nad zivotinjama pod plastom da im se eto posvecuje paznja kao i covjeku. Ljudi radije drze zivotinje nego sto radjaju i odgajaju rodjenu djecu.
  Zamislite apsurda i pasijeg zivota jednog psa koji zivi npr. u desetospratnici. Mora cekati i cviliti dok se neko sjeti da ga odvede napolje da izvrsi nuzdu. Naravno kao dobro dresirana zivotinja ne smije to obaviti u stanu i kad je njemu nuzda, nego eto kad se neko sjeti.

  Zato je moj moto „Sve zivotinje u prirodu i nek se selekcija vrsi prirodnim zakonima“. Priroda ce to tako lijepo regulisati samo da se mi u to ne mijesamo. Jer gdje se covjek umijesao, pokusavajuci da namtne svoje zakone, napravio je haos. Eto u Kini npr. uveli zakon zbog velikog nataliteta da smiju imati samo jedno dijete. I sta se desava? Posto se moze vidjeti spol prije rodjenja onda bi vecina htjela musku djecu. Abortiraju se zenska djeca i uskoro ce Kinezi imati problema jer ce sve manje zena biti.

  Ljudska glupost.

  A evo sta me je ponukalo da ovdje napisem ovaj tekst. Kao ucenik Osnovne skole nastojao sam da budem dobar ucenik. Naravno to je podrazumijevalo i dodatni rad kroz razne sekcije. Ma sve je to bilo fino ali to se vrijeme moralo onda odbiti od igre, a to nikom bas nije bilo drago.
  Tako se ja uclanim u biolosku sekciju kod rahmetli nastavnika Huse Konjhodzica. Bio dobar i strog nastavnik, vec malo u godinama i nervozniji nego sto bi to trebalo biti. U ono vrijeme su vaspitne mjere bili i samari a moj nastavnik je imao potesku ruku. To su se mnogi uvjerlili.

  Po nesreci neko negdje nadje kornjacu i donese je u skolu. Bila je to atrakcija ali je trebalo organizovati da se oko nje brine. Nazalost mene zapade ta cast, kao clana sekcije, da je ja hranim. Ma nisam znao ni sta jede a kamo li da joj ja to sakupljam.
  Pravio ja krivine dok se moglo . Pokusavo sam da naviknem kornjacu da ne jede .:laugh:
  Tamam kad sam je navikao ona je skoro krepala.
  Kad je to moj nastavnik Huso primjetio pobjesnio je i pozvao me na raport.
  Ja sam se vec pripremio na degenek i onako skruseno stao pred njega. Sve se orilo od njegovog glasa. Par puta je zamahivao sakom prema meni a ja se onako skupim i cekam kad ce me sastaviti.
  Nije me udario ali me je istjerao i iz kabineta a i iz sekcije.

  Kad sve skontam dobro sam i prosao.

  Nije bilo degeneka a i nisam vise morao da se brinem za zivotinje koje bi po prirodi zakona trebale same o sebi da se bruinu.

  Samo ih treba pustiti u prirodu.