ponekad ovdje
Participant
  Post count: 1139


  16 godina od operacije „Laufer“

  Srijeda, 17 DECEMBER 2008

  Povodom 18. decembra, dana kada se navršava 16 godina od operacije „Laufer“, Udruženje veterana rata, Zelenih beretki i Patriotske lige BPK Goražde uradilo je dokumentarni film koji podsjeća na još jednu herojsku bitku pripadnika Armije RBiH iz opkoljenog Goražda.

  Toga dana 1992. započeto je oslobađanje okupirane fočanske teritorije u sklopu koje su jedinice Armije RBiH prvi put forsirale ledenu Drinu. – Cilj operacije bilo je oslobađanje privremeno okupirane teritorije općine Foča, jer smo imali mnogo izbjeglica iz Foče.

  Teritorija koju smo tada kontrolisali bila je mala i stav Operativne grupe je bio da taj pravac uzmemo kao prioritetan – kaže Abduselam Sijerčić Pelam, predsjednik Udruženja i učesnik bitke. Zebina šuma, najutvrđenija tačka agresorskog prstena prema Goraždu, oslobođena je za nekoliko sati.

  – Jedinice IBOG-a nisu imale dovoljno snaga da taj prostor kontrolišu, pa smo sa Generalštabom i komandantom Seferom Halilovićem dogovorili da nam se priključe jedna ili dvije brigade koje su bile formirane od naših ljudi sa ovih prostora i dijela Sandžaklija iz Sarajeva.

  Dobili smo čvrsta obećanja da će se to i desiti. Međutim, iz nama tada neshvatljivih razloga, izostala jepomoć tako da smo četiri dana bili prinuđeni da trpimo silno granatiranje, da dozvolimo da se četnici pregrupišu, dovedu svježe snage iz Hercegovine i Crne Gore i da nas primoraju da napustimo osvojene položaje. Samo zauzimanje Zebine šume završili smo sa tri poginula, da bi u konačnici imali 46 poginulih boraca – ističe Sijerčić.

  Autentični snimci
  U filmu koji svjedoči o neviđenom herojstvu drinskih brigada korišteni su autentični ratni snimci, a premijerno bi trebao biti emitiran u programu TV Goražde.

  (Dnevni Avaz)

  /gorazde-x.com/