Kaza
Keymaster
  Post count: 6138

  Savo Planincic

  Savo se moze uvrstiti u generaciju koja je rodjena neposredno pred pocetak II svjetskog rata. On i njegov brat Miko zajedno sa svojom generacijom su bili pioniri rogatickih sportova. Namjerno kazem u mnozini jer su oni bili svestrani sportisti a ujedno medjusobno nerazdvojni drugovi. U tu klapu su spadali Alija Isakovic a.r. Fuad Kazic a.r. Sefik Pesto i jos mnogi drugi… Namjerno prestajem jer se bojim da cu nekoga zaboraviti a to se lahko moze desiti s obzirom na vremensku distancu.
  Dakle Savo je bio izvanredan kosarkas, rukometas , bavio se atletikom , gimnastikom… Bio je svestran sportista poput recimo Sizija iz ovih blizih vremena koji je bio i kosarkas i rukometas i stonoteniser i ko zna sta jos.
  Meni je u sjecanju posebno ostao Savo koji je bio izuzetan drug sa mojim amidzom Fuadom a.r. i vrlo cesto dolazio kod nas kuci. Koliko je bi snazan to sam najbolje osjetio jer me cak jednom rukom bacao u vazduh prevrtao a to je meni posebno godilo i to sam uvijek ocekivao prilikom nasih susreta.

  Dakle Savo Planincic se slobodno moze pridruziti Kasimu Lihicu a.r. Hasanu Musanovicu, Galibu Hasecicu a.r … pionirima rogatickog sporta.


  Miko Planincic

  Savo i Miko su stanovali u zgradi iznad bivse prve Ljotijeve radnje na carsiji. Kasnije su odselili u Sarajevo tako da sam ih izgubio iz vida. Miku sam vidio jos jednom, dvije tri godine pred pocetak agresije na BiH prilikom njegove posjete mom amidzi a.r. Ne znam da li je ziv a vec postoji informacija na straoj stranici koju je dao Sele, da je Savo umro u toku rata u BiH u Zrenjaninu a sahranjen na Sokocu.

  Neka mu je vjecna slava.