Marjanović: “Super odnosi” sa optuženim
Justice report
http://www.bim.ba/bh/298/10/33932/

01 decembar 2011
Na suđenju za zločine u Rogatici, svjedokinja Državnog tužilaštva je rekla kako je tokom rata morala napustiti Rogaticu, nakon čega je u Visokom srela Mevliju Bajić, koja joj je kazala da je bila u logoru u Rogatici i da ju je tamo odveo optuženi Zoran Marjanović.
Zula Zulfić, posljednja svjedokinja Tužilaštva BiH, rekla je da je početkom rata živjela s porodicom u selu Babljak (općina Rogatica), te da su joj muž i tri sina odvedeni, nakon čega je i ona morala napustiti selo.
Svjedokinja Zulfić je ispričala da je, zajedno sa snahom i njenom djecom, odvedena u logor Sušica u Vlasenici, zatim u Kladanj, te u Visoko, gdje je srela Mevliju Bajić, koja joj je ispričala da je bila u logoru u Rogatici.
“Mevliju sam poznavala odranije, i rekla mi je da je bila u logoru u Rogatici i da ju je tamo doveo Zoran Marjanović, a da je njenog muža svratio na Borike”, kazala je Zulfić.
Marjanović je optužen da je 19. juna 1992. godine u mjestu Marina Homora (općina Rogatica), zajedno s nekoliko pripadnika Vojske Republike Srpske (VRS), uhapsio jednu bošnjačku porodicu – bračni par i četvero maloljetne djece.
U optužnici se navodi da je porodica odvedena u mjesto Borike, odakle su majku i djecu nepoznati pripadnici VRS-a odveli i zatvorili u prostorije srednje škole “Veljko Vlahović” u Rogatici, dok je otac odveden u nepoznatom pravcu, od kada mu se gubi svaki trag.
Svjedokinja Zulfić je ispričala da su jednog dana dva čovjeka s puškama došla do njene kuće i tražili joj muža kako bi pošao s njima do mjesta Borike.
“Kroz tri dana došli su mi i po sinove. Pošto se muž i sinovi nisu vraćali, otišla sam do oca Zorana Marjanovića da ga pitam gdje su mi muž i djeca. On mi je kazao da mi je muž u pritvoru, a da su mi djeca u školi i da im ništa neće faliti”, rekla je Zulfić.
Svjedokinja je kazala kako je poznavala optuženog Marjanovića i njegovu porodicu, te da su imali “super odnose”. Na pitanje Odbrane da li je neko od Marjanovića odveo njenog muža ili djecu, svjedokinja je rekla kako nikoga od njih nije vidjela.
Na ovom ročištu Tužilaštvo BiH je uložilo 14 materijalnih dokaza, čime je završen dokazni postupak Optužbe.
Naredno suđenje zakazano je za 14. decembar ove godine, kada je planirano iznošenje uvodne riječi Odbrane.
S.U.