mirsad_d
Participant
  Post count: 4000

  [b]
  Suđenje Karadžiću – Svedok preživeo streljanje kad je imao 15 godina[/b]
  05. 09. 2011
  Beta
  http://www.pressonline.rs/sr/vesti/vesti_dana/story/174331/Su%C4%91enje+Karad%C5%BEi%C4%87u+-+Svedok+pre%C5%BEiveo+streljanje+kad+je+imao+15+godina.html
  Svedok optužbe Amir Baždar opisao je danas, na suđenju Radovanu Karadžiću pred Haškim tribunalom, kako je u avgustu 1992, kada je imao 15 godina, preživeo streljanje više od 20 Muslimana, koje su u Rogatici počinili pripadnici Vojske Republike Srpske
  Baždar je posvedočio da je streljanje naredio i u njemu učestvovao Dragoje Paunović zvani Špiro, koga je povezao sa komandantom Rogatičke brigade VRS Rajkom Kušićem. Svedok je napomenuo da je streljanje preživeo još jedan muškarac.
  Karadžić je optužen za progon nesrba iz 20 opština širom BiH, uključujući i Rogaticu, a to sveobuhvatno krivično delo uključuje i ubistva, nezakonito pritvaranje i zlostavljanje.
  Svedok Baždar ispričao je u sudnici da su 15. avgusta 1992. srpski vojnici predvođeni Paunovićem izveli 27 muslimanskih zarobljenika među kojima su bili njegov ujak, on i još nekoliko maloletnika – iz pritvora Rasadnik, gde su bili desetak dana, i odveli ih na liniju fronta.
  Po svedokovim rečima, srpski vojnici su neke od zarobljenika iskoristili kao “živi štit”, a on je sa ujakom i drugima ostao iza njih. Kada se prva grupa vratila, Paunović je, zajedno s još jednim vojnikom, sve zarobljenike odveo do jedne livade.
  “Pitao sam ujaka kuda nas sad vode. Tiho mi je rekao da smo gotovi i da će nas sve pobiti”, ispričao je Baždar.
  Paunović je zarobljenike, po rečima svedoka, na livadi pitao ima li povređenih. Pošto su se dvojica Muslimana javila, Paunović je odvratio: “Samo vas dvojica? Znate koliko je naših poginulo i ranjeno?”.
  “Dragoje Paunović zvani Špiro zatim je naredio vojniku da nas ubije.
  Taj vojnik je hladnokrvno repetirao automatsku pušku i počeo da ubija jednog po jednog čoveka, sa začelja kolone. U tom momentu, pošto je bilo nas mlađih, neko je rekao: ‘Nemojte, čiko, šta smo vam mi krivi’. Na to je i Dragoje Paunović zvani Špiro repetirao automatsku pušku i počeo da puca po nama”, posvedočio je Baždar, mirnim glasom koji nije odavao emocije.
  On je izjavio da je bio pogođen u levu nadlakticu i da je pao. Ujak je pao pored njega.
  “Glava mu je pala na moju desnu ruku. Čuo sam kako krklja, kako se guši u krvi, bio je pogođen u prsa, kasnije sam video…Kada se završilo streljanje, usledilo je pojedinačno pucanje u one koji su davali znake života. Ujak je drugi put bio pogođen u glavu, a taj isti metak mene je pogodio u desnu nadlakticu, imao sam osećaj da mi je ruka otkinuta”, rekao je Baždar.
  Kazao je da je, potom, čuo glas iz radio-stanice koju je imao Paunović.
  “Pitao je: ‘Ko puca?’, a Paunović je odgovorio: ‘Špiro, Špiro puca’. Usledilo je njegovo pitanje: ‘A, ko pita?’ i čuo sam odgovor: ‘Rajko Kušić”.
  Kada su vojnici otišli, Baždar je, kako je rekao, ustao i pobegao na teritoriju koju je kontrolisala Teritorijalna odbrana BiH, gde mu je pružena prva pomoć. Precizirao je da je na rukama imao “četiri prostrelne rane”.
  Na početku unakrsnog ispitivanja, Karadžić, koji se brani sam, izrazio svedoku “solidarnost” zbog “svega što je preživeo i gubitaka”.
  Karadžić će unakrsno ispitivanje nastaviti sutra.
  On je optužen i za genocid u Srebrenici i još osam bosanskih opština; terorisanje stanovništva Sarajeva kampanjom artiljerijskih i snajperskih napada i uzimanje osoblja UN za taoce, 1992-95.