mirsad_d
Participant
  Post count: 4000

  Masovna grobnica ubijenih Bošnjaka u centru Rogatice
  DOGAđAJI DANA
  SAN
  17-05-2011 02:00

  U proteklih nekoliko dana, u općini Rogatica, članovi Instituta za nestale osobe BiH pronašli su još dvije nove masovne grobnice, koje kriju tijela ubijenih bošnjačkih civila iz 1992. godine.

  Spaljeni i razneseni

  Jedna grobnica je otkrivena na lokalitetu naselja Kruščica – Zakula u centru Rogatice, u neposrednoj blizini hotela “Park”, a žrtve su otkrivene u zgarištu jedne kuće. Druga grobnica je pronađena na lokalitetu Biljino polje u naselju Rudo i pretpostavlja se da krije posmrtne ostatke porodica Pašić i Vatreš.

  Amor Mašović, predsjedavajući Kolegija direktora Instituta za nestale osobe BiH kaže za “San” da grobnica u centru grada krije tijela najmanje pet do devet bošnjačkih civila ubijenih 1992. godine.

  – Ovi ljudi su prvo ubijeni negdje drugo i onda dovučeni u ovu kuću. Nakon što su ih zapalili, kuća je nakon toga ekplozivnom napravom dignuta u vazduh. Tijela su, osim što su spaljena, kasnije i raznesena – tvrdi Mašović. Kada je u pitanju druga grobnica, ona krije tijela porodice Pašić koji su pronađeni u mjesnom mezarju.

  Ubijena porodica

  – Radi se o četiri člana porodice, mužu, supruzi i njihovo dvoje djece. Znači, ubijena je jedna kompletna porodica. Druga dva člana pripadaju porodici Vatreš – ističe Mašović.

  Dodao je da nakon što Sud BiH donese naredbu, uskoro će početi i ekshumacija, obdukcija i identifikacija pronađenih žrtava. Mašović je istakao da je završena ekshumacija posmrtnih ostataka na lokalitetu Ivan-polje u mjestu Han-Stjenice, te da su ukupno pronađena 22 nekompletna tijela.

  M. Aščić

  Predali dokumentaciju

  Amor Mašović je naglasio da se na području Rogatice još uvijek traga za 350 nestalih, a da su članovi Instituta za nestale osobe BiH već pronašli blizu 300 osoba.

  – Sad je li iko odgovara za ove zločine ne bih znao reći. Znam da se vode sudski procesi, i da smo SIPA-i već dali određenu dokumentaciju koju su od nas tražili – rekao je Mašović.