FATA (JUSUF) JANJOS

Fata Janjos je rodjena 05.08.1913. godine. Zivjela je sa porodicom u Kukavicama. E-mail koji sam dobio od njenog sina Hasana govori sve. Fata Janjos, 79-godisnja starica je ubijena od cetnicke ruke.
Neka joj je vjecni rahmet.
[color=#825900][quote=”Hasan(citat)”] Prvo,da ti se zahvalim za ispravku o podacima moje majke rahmetli,i postavljanju slike u spisak zrtava agresije na Rogaticku opstinu.Nesto cu te na kraju upitati a sad da ti napisem o tome ko je i kako je ubio moju majku rahmetli.Krajem maja i pocetkom juna kada je vec dosta naroda izbjeglo iz Kukavica odlucila je i moja majka sa ostalim koji su ostali,da pobjegnu preko Brcigova za Gorazde.Posto su svi mostovi na Rakitnici bili poruseni neko je napravio provizorna brvna da se je mogla prelaziti Rakitnica.Medjutim zbog velike guzve ili kako je vec bilo dosta ih je popadalo u vodu pa i moja majka.Otisla je kod prve kuce,mislim da se zvala Ramiza Masic(majka od Keme i Dzevada Masica) i tamo se je presvukla i odlucila da ne ide dalje i da se vrati kuci.Kada je dosla gore,kuca je vec bila potpuno izgorjela.Odlucila je da ode i da se skloni kod Lazara Obradovica, prvog komsije sa kojim smo bili u izuzetno dobrim odnosima.Tu je bila tri,cetiri dana dok nije saznao Stojan Perkovic i naredio Lazaru da je istjera iz kuce inace ce i on glavom platiti.On je to i uradio sto ga i razumjem a majka je otisla par stotina metara u sumu i odlucila tu da ostane. Lazo je vjerovatno sa drugim komsijama govorio sta je bilo i da je moja majka u sumi nedaleko od kuce i jedan od drugih komsija Vinko Macar je odlucijo da joj svaki dan odnese nesto za pojesti.Posto su se ti zlikovci svaki dan motali tu po Varosistima neko ga je primetio i poceo je da ga prati!
12.juna 1992 je cetnik po imenu Neric Vedran iz Pljesevice ubio moju majku.To djubre je bio sofer u Sjemecu ili Tehnotransu (nisam siguran).
Nedugo zatim je ubijen i taj siroti Vinko Macar koji je nosio za jesti mojoj majki rahmetli.Ovi podaci su sigurni jer sam cuo vise verzija kako je i ko je ubio moju majku ! Tu je lezala sedam godina dok je sestra dobila dozvolu i otisla na identifikaciju gdje smo je sahranili krajem 1999 u gradskom groblju Vlakovo u Sarajevu.
To mozes da objavis bilo gdje i bilo kada jer su podaci sto posto sigurni !!
Selam od Hasana
[/quote][/color]