Mare
Participant
  Post count: 1546

  Srebrenicke zrtve bacene u jamu duboku 30 metara
  Ekshumacija ce biti jedna od najtezih i najopasnijih zbog mina, nepristupacnog terena i velikog broja zmija otrovnica…
  11.04.2009. 11:15
  Clanovi Instituta za nestale osobe BiH otkrili su jucer prvu masovnu grobnicu srebrenickih zrtava koje su nakon strijeljanja bacene u prirodnu jamu. Grobnica je otkrivena na podrucju Sekovica, na lokalitetu poznatom kao pecina Pola.

  Pomoc alpinista

  Ekshumacija ovih zrtava bit ce jedna od najtezih i najopasnijih. Clan Instituta Amor Masovic u izjavi za « Dnevni avaz » podsjeca da su se sve dosadasnje masovne grobnice nalazile na povrsini ili su zrtve bile razbacane po sumama.

  Clanovima tima, zbog izuzetno nepristupacnog i opasnog terena, pri spustanju u jamu duboku 30 metara pomogli su alpinisti i pripadnici Odjeljenja za kontradiverzionu zastitu Drzavne agencije za istrage i zastitu (SIPA).

  – Nadzeni su samo djelimicni skeletni ostaci. Kroz jamu protjece rjecica koja odlazi dalje prema obliznjoj planini, tako da nismo sigurni da li su posmrtni ostaci jos na dnu jame ili ih je voda odnijela. Takodzer, u jami se nalaze brojna neeksplodirana minska sredstva tako da cemo morati sacekati da se ovo podrucje deminira kako bismo obavili ekshumaciju – kaze Masovic.

  Zlocinci su pristup skeletima pokusali onemoguciti ubacivanjem mina, bombi, tromblona, granata pa cak i nekoliko zolja. Uz to, istraziteljima prijeti i opasnost od zmija otrovnica.

  – Zbog toga smo obilazak planirali u ovom ranom periodu, jer smo smatrali da jos nije opasno da se spustamo u jamu. Nazalost, nismo bili u pravu, jer su se zmije vec pojavile tako da ce rad u ovoj jami biti jako otezan – govori Masovic.

  Primarna grobnica

  Ovo je druga masovna grobnica koja je otkrivena na podrucju Sekovica.

  – Ovo je primarna grobnica u koju su zrtve dovezene kamionom. Nasi izvori govore da je bio najmanje jedan kamion i pretpostavljamo da bi moglo biti između 20 i 25 zrtava. Ali sta se krije na dnu jame, otkrit cemo tek kada ovo podrucje bude deminirano i otkopan dio zemlje koji se obrusio – rekao je Masovic.

  Ubili poskoka

  – Jucer smo prilikom silaska u jamu ubili jednog poskoka. Zbog toga se u ekipi nalazi i Hitna pomoc iz Sarajeva s potrebnim serumom u slucaju da eventualno nekoga ugrize zmija – pojasnjava Masovic