Mustafa
Participant
  Post count: 8282

  Zlocinci ce kad tad doci pred lice pravde

  Bio pripadnik formacije “Osvetnici”

  Uhapšen višegradski zločinac Oliver Krsmanović

  Oliver Krsmanović, jedan od odgovornih za ratne zločine u Višegradu i Sjeverinu, uhapšen je sinoć u Višegradu, potvrdili su danas Feni sudski izvori.
  Hotel “Vilina vlas”Više informacija o hapšenju najavljeno je za poslijepodne.

  Pripadnici srpske formacije “Osvetnici” su 22. oktobra 1992. godine iz autobusa na liniji Pljevlja – Priboj, tokom prelaska preko teritorije Republike Srpske, u mjestu Mioče, izveli 15 muškaraca i jednu ženu, zbog toga što su muslimani, odveli su ih u Višegrad, gdje su ih u motelu “Vilina vlas” brutalno psihički i fizički zlostavljali i potom ubili na obali Drine.

  Okružni sud u Beogradu 2005. godine za ratni zločin nad Sjeverincima osudio je na po 20 godina zatvora pripadnike “Osvetnika” Dragutina Dragićevića, i u odsustvu Milana Lukića i Olivera Krsmanovića, dok je Đorđe Šević dobio 15 godina zatvora.

  Lukić je uhapšen u Argentini i izručen Haškom tribunalu koji ga je optužio za zločine protiv čovječnosti.

  Obrazlažući tada presudu, predsjedavajuća sudskog vijeća Vinka Beraha-Nikićević istakla je da je nesumnjivo dokazano da su na čelu sa svojim zapovjednikom Lukićem, Krsmanović, Dragutinović i Šević i još petorica nepoznatih pripadnika “Osvetnika”, ubili 16 Sjeverinaca automatskim oružjem i noževima, i potom ih bacili u Drinu.

  31.5.2011
  sarajevo-x