Mare
Participant
  Post count: 1546

  [color=#FF0000]Alarmantno: Hiljade bosnjackih imanja RS ce proglasiti svojim!?

  RS ce nam reci: za ovu godinu niste platili toliko poreza i uzimamo vam komad zemlje. I tako dok nam ne uzme sve, kaze Lutvo Sukalo
  19.10.2009. 08:16
  Niz nejasnoca, ali i ozbiljnih opasnosti i dalje prati proces prijavljivanja imovine pred pocetak primjene novog zakona o porezu na nepokretnosti u RS. Dok novi namet jedni podrzavaju, drugi ga vide kao instrument za realizaciju posljednjeg cina etnickog ciscenja manjeg bh. entiteta.

  Pogledali u katastar

  Porodica Mulahasanovic u mjesnoj zajednici Miljevina posjeduje oko 500 dunuma zemljista i sume. Ismet Mulahasanovic kaze da mu nije jasno zasto se vrsi novi popis ako u katastru postoje svi podaci o vlasnicima.

  – Ima porodica koje su totalno zbrisane, unistene, gdje nema nikog od nasljednika. Evo primjera: Zaim Mulahuseinovic, njemu je unistena citava porodica. Ostala mu je kuca s parcelom od dva-tri dunuma i stan u Miljevini. Najvjerovatnije ce to RS proglasiti svojom imovinom, jer je niko nece traziti. Takvih primjera ima na hiljade – kaze nam Mulahasanovic.

  Inace, svi vlasnici nekretnina na podrucju RS duzni su podnijeti zahtjev za njihov upis u registar, a onima koji to ne urade prijete novcane kazne. Rok za podnosenje prijava produzen je do 31. marta 2010. godine, a primjena zakona pocinje 1. januara 2011.

  – Sustina je da je nekome palo na pamet, a vjerujem da iza toga stoji politicka pozadina, da napravi scenario po kojem ce se Bosnjacima uzeti imovina. Problem RS je taj da se, iako je entitet etnicki ociscen od Bosnjaka, vratio se simbolican broj ljudi, sada pogledalo u katastar i vidjelo da vecina bosnjacke zemlje nije prodata. Konkretno u Foci to je u gruntu vecinski bosnjacko vlasnistvo – kaze za « Avaz » Lutvo Sukalo, predsjedavajuci Skupstine opcine (SO) Foca i nastavlja:

  Sudski nalog

  – RS ce nam fino reci: za ovu godinu niste platili toliko poreza i uzimamo vam komad zemlje. I tako dok nam ne uzme sve. Taj mehanizam ne postoji u zakonu, ali je logicno da ce vam, ako niste u stanju platiti obaveze, sud naloziti da to uradite. Ako ne mozete on ce vam prodati zemlju ili kucu – pojasnjava Sukalo.

  S druge strane, predsjedavajuci SO Visegrad Bilal Memisevic podrzava uvodzenje poreza, jer se na taj nacin, kako smatra, jaca drzava.

  – Predstavnici Bosnjaka moraju se izboriti da procjena ne bude po kategorizaciji parcela od prije rata, jer ono sto je prije 15 godina bila njiva danas ne znamo sta je. Zalagat cemo se da procjena bude realna i mislim da na to niko nece imati primjedbi – kaze Memisevic.

  Zasto politicari sute

  Nakon uspostavljanja registra nekretnina, Porezna uprava RS izvrsit ce njenu procjenu, a opcine na cijem se podrucju imovina nalazi odredit ce stopu poreza koja ce se kretati od 0,05 do 0,5 posto od njene vrijednosti. Od placanja su oslobodzeni vlasnici obradzenog zemljista i objekata koje koriste za poljoprivrednu proizvodnju, a nije tesko dokuciti da u tu kategoriju nikako ne spadaju stariji povratnici i desetine hiljada onih koji se jos nisu vratili svojim kucama u RS.

  – Interesantno je da niko od politicara u BiH o ovome nije progovorio. Nas s lokalnog nivoa dalje od Trebevica niko ne cuje – ogorcen je Sukalo.

  Autor: A. BAJRAMOVIC[/color]