Mustafa
Participant
  Post count: 8282

  Lutvo Šukalo upozorava:

  RS će „legalno“ oduzeti imovinu Bošnjacima

  Realizatori zakona o katastru i porezu na imovinu RS vode ka podjeli BiH, kaže predsjednik SO Foča

  Ono što su u ratu započeli artiljerija i potčinjeni zločincu Ratku Mladiću, danas dovršavaju kreatori i realizatori zakona o katastru i porezu na imovinu RS. Prvi su genocidom i etničkim čišćenjem iz manjeg bh. entiteta protjerali Bošnjake i Hrvate, a drugi će im „legalno“ oduzeti imovinu koja je iza njih ostala.

  Nema nasljednika

  Na ovo već duže upozorava predsjedavajući Skupštine općine Foča Lutvo Šukalo koji tvrdi da su ovi zakoni diskriminirajući i da vode ka definitivnoj podjeli BiH.

  – Bošnjacima nije omogućeno da kao ravnopravni građani RS podnesu zahtjeve za razrezivanje poreza na imovinu i jedan broj to nije ni uradio. U Foči su, naprimjer, likvidirane cjelokupne porodice koje nemaju nasljednika da to uradi. Veći broj Bošnjaka raseljen je po cijelom svijetu i nije imao mogućnosti da dođe i podnese zahtjev. Mislim da iza svega stoji politička odluka i scenarij po kojem se na zakonski način pokušava oduzeti bošnjačka imovina i legalizirati etničko čišćenje RS pojašnjava Šukalo.

  Kao primjer navodi porodicu Mulahuseinović iz Miljevine koja je u proteklom ratu istrijebljena. Posmrtni ostaci bračnog para Zaima i Ramize te njihovog sina Zikrije pronađeni su u masovnoj grobnici na površinskom kopu obližnjeg rudnika.

  Bošnjački političari

  Predsjedavajući SO Foča strahuje da se radi o „zakonima kompromisa“ vrha RS i političkih partija iz Sarajeva, ali da bošnjački političari ne računaju na posljedice.

  – Zašto je ovaj zakon rađen samo na području RS, prije završetka povratka? Zbog čega su propisane procedure da građani moraju dolaziti da vade posjedovni list, pa da onda podatke prepisuju u neke obrasce koje ne mogu na vrijeme da predaju? Je li proces zakompliciran kako bi ljudi kazali kako to ne mogu trpjeti i odlučili se na prodaju ili odustajanje od svoje imovine? Poseban problem je to što izbjeglice neće moći plaćati porez na tu imovinu pa će zakonodavac potegnuti za tužbom, prodati imovinu kako bi namirio ono što traži i tako je uzeti vlasniku – upozorava Šukalo.

  Čemu nas je naučilo iskustvo

  – Iskustvo nas uči da zakone koji se odnose na izbjegle i raseljene osobe ne treba donositi prije završetka procesa povratka. Posljedice takvih odluka imamo u Zakonu o pasivnoj registraciji birača, ukidanju obrasca P2, zbog čega danas imamo situaciju da su Bošnjaci u istočnoj Bosni ostali ili će ostati bez svojih predstavnika u izvršnoj vlasti. Ako se ne preduzmu kvalitetne mjere i ne zaštiti bošnjačka imovina, posljedice ovih zakona bit će da će RS i teritorijalno postati etnički čista, da će preuzeti dio bošnjačke imovine i zaokružiti svoju cjelinu. Narod koji nema državu, toprak, svoju zemlju i nije narod, to su nomadi i ako ovako bude nastavljeno, u bliskoj budućnosti vidim našu seobu iz RS, iako ne znam više ni kuda – ističe Šukalo.

  Avaz