Mustafa
Participant
  Post count: 8282

  Softićevoj zlatna medalja

  Datum: 12.10.2009

  Merima Softić, karate reprezentativka BiH, osvojila je zlatnu medalju na 4. međunarodnom turniru “Istanbul open 2009”, koji je održan proteklog vikenda.

  Softićeva je do titule u kategoriji do 68 kilograma došla pobjedama u četiri borbe. U finalnom meču naša karatistkinja bila je bolja od predstavnice Rusije. Softićeva je u prethodna tri meča savladala tursku, holandsku, pa grčku predstavnicu.

  “Ovogodišnje izdanje turnira u Istanbulu bilo je najjače do sada. Pored vrhunskih boraca iz Evrope, u Turskoj su nastupili najbolji karatisti iz drugih svjetskih zemalja, što je dodatno otežalo put do zlatne medalje. Pokazala sam kvalitet i mogu biti jako zadovoljna”, rekla je reprezentativka naše zemlje.

  Turnir u Istanbulu bio je komercijalnog karaktera, a nagradni fond iznosio je 72.000 dolara. Pored Softićeve, na takmičenju je nastupila i Mirsada Suljkanović, dok je Mensur Cakić osvojio bronzanu medalju kao jedini predstavnik naše zemlje u muškoj konkurenciji. Cakić je do trećeg mjesta došao u kategoriji do 75 kg, pobijedivši reprezentativca Francuske.

  “Nakon povrede koju sam imao, osvajanje trećeg mjesta na jednom od najjačih evropskih turnira znači da sam se vratio u formu i da mogu nastaviti sa dobrim rezultatima. Prvi put sam ove godine nastupio na turniru u Istanbulu i stekao sam veliko iskustvo. Ukoliko želimo osvajati svjetske i evropske medalje, onda moramo nastupati u jakoj konkurenciji kakva je bila u Turskoj”, rekao je Cakić.

  Na ovogodišnjem izdanju “Istanbul opena” učestvovalo je oko 3.000 takmičara iz 44 zemlje svijeta.