Teva
Participant
  Post count: 8872

  Evo nadjoh i ja, uz Kazinu pomoc, ovu moju brigadirsku pricu koja je bila na naslovnoj prije dvije godine i nesto. Licno sam bio na 4 (cetiri) SORE (Savezne Omladinske Radne Akcije)i to: Samac – Sarajevo ’78, Beograd ’79, Dzerdap ’85 i Negotin ’86 pa cu se potruditi da napisem jos koju pricicu, pokoju anegdotu, dogadjaj i dozivljaj a bilo ih je sijaset…;)

  SORA Samac – Sarajevo ’78

  Autor Teva
  Nedjelja, 11 Januar 2009 00:09

  SORA Samac – Sarajevo ’78
  (Zepce, septembar)

  Samac – Sarajevo to je nasa meta,
  izgraditi prugu jos ovoga ljeta…..

  Sa ovim sloganom ili bolje reci sa ovom pjesmom na usnama smo nas okruglo stotinu krenuli iz Rogatice, haman, 1 septembra 1978 godine u dva autobusa u pravcu Zepca……

  ORB “Ragib Dzindo” Rogatica
  Himna brigade:
  (pjevaju svih stotinu brigadira u jedan glas)

  Ragib Dzindo sin nasih naroda,
  Ime veliko ko nasa sloboda.
  Cuvacemo Ragibe bratstvo i jedinstvo,
  Cuvacemo slobodu uvijek Titovi smo……..

  Poklic brigade:

  Jedan najgrlatiji : “Ko to tamo bratstvo siri”
  Ostalih 99 brigadira: “Ovdje nasi brigadiri”
  Jedan najgrlatiji : “Ragib”
  Ostalih 99 brigadira: “Dzindo”
  Jedan najgrlatiji : “Ragib”
  Ostalih 99 brigadira: “Dzindo”
  Jedan najgrlatiji : “Ragib”
  Ostalih 99 brigadira: “Dzindo”
  Jedan najgrlatiji : “R-O-G-A-T-I-C-A”
  Ostalih 99 brigadira: “Rogatica, Rogatica, Rogatica”

  ….. pjesma, veselje i naravno kod sviju je raspolozenje na nivou. Za nas najmladje je to i veliki izazov.
  Po prvi put odlazak na duzi period od kuce bez svojih najblizih. Dosta poznatih lica a ima i onih koje vidis prvi put.
  Rogaticka brigada je sastavljena od raje iz svih dijelova nase opcine. Za mene jos posebna radost jer imam tetku i tetka u Zavidovicima pa s obzirom da je blizu Zepce moci cu cesto da odem kod njih.
  Kad se lijepo zabavljas onda ti i vrijeme leti ko ludo.
  Mijenjaju se gradovi:
  Sarajevo, Visoko, Kakanj, Zenica i ukaza se Zepce.
  Stigosmo znatizeljni u brigadirsko naselje. Svuda veliki odvojeni prizemni objekti. Zovemo ih paviljoni.
  Deset njih, sto znaci 10 brigada a svaka broji 100 osoba. Hiljadu ljudi,citav mali grad. Brigade iz cijele bivse Juge, a tu su i nase komsije Sokocani. Vjerovatno smisljeno sirenje bratstva i jedinstva izmedju tada muslimanske Rogatice i srpskog Sokoca. Hele u svakom paviljonu kancelarija za komandu i velike spavaonice. Svako bira sebi krevet da je blizu raje s kojima se vec u autobusu sjaranio ili se znaju dobro od ranije. Kreveti su naravno oni vojnicki na sprat. Poslije smjestanja prvo postrojavanje za dizanje zastave i rucak. Naravno tu je i velika kantina. Na rucak se smjenjuju brigade.
  Svaki dan drukciji redoslijed tako da smo nekad prvi a nekad i poslednji pa se odulji cekanje.

  Ustajanje u cetiri ujutro, zajednicka gimnastika sa trcanjem, onda doruca i odlazak na trasu. Radi se od 6 ujutro do 12 na podne, znaci 6 sahata dnevno + nedjelja slobodna. Vremena za izlaske i druge aktivnosti dovoljno. Raznorazne sekcije pa izaberes sta hoces. Ja kao sesnaestogodisnjak tada, sta bi drugo nego provodio najvise vremena na “spomeniku” gdje se okupljali mladi.
  Omladina iz brigada kao i omladina iz Zepca. Tu su zapocinjale i prve ljubavi, eh. Svaku vece logorske vatre uz kulturno zabavni program. U Zepcu ima i tvornica stolica pa je bilo dosta otpadnog drveta za logorske vatre. Cak nam je u goste dolazio i nas KUD iz Rogatice. Svake sedmice bi nam dolazili u posjetu i clanovi drustveno politickih organizacija iz Rogatice,kao i predstavnici firmi, kojim bi se posebno obradovali jer je uvijek bilo cokolada, cigara a i “zvekana” Bogami.

  Radili smo na postavljanju drugog kolosijeka pruge Samac – Sarajevo. U skoro svakom gradu kroz koji prolazi ova pruga bilo je po jedno brigadirsko naselje. Kad je trebalo istovarati pragove uvijek su isli najsnazniji. Jedne prilike smo oborili i rekord naselja u istovaru kamena kog smo mi zvali tucanik.
  Dodje citava kompozicija i onda ga treba sto prije istovariti da ne bi dolazilo do duzih zastoja vozova.
  Istovara se velikim viljuskama onako rucno i rekord je bio ceteres i koja minuta. Komandant brigade bio Meho Agic, traser Bakir, cini mi se, onaj cickavi (kako li se preziva) a vjeciti ekonom zna se Nasko A.r..
  Za nas “male” uvijek je bilo repete. Naravno na jednoj takvoj omladinskoj radnoj akciji, a jos medju najmladjim u brigadi, bio sam vodonosa. Osisan nacelavo, pa upadljiv i samo cujes sa svih strana:
  “Celo ponesi kanister, Celo daj vode”…..
  Dodijalo mi bilo.
  Pisati o radnim akcijama a nespomenuti Muhameda Ramica iz Rotex-a bilo bi zlo. Kopa ko bager, ne zaustavlja se, a krampa ulijece citava u onu ilovacu. Danas zivi u Tarcinu i sretnemo se ponekad ljeti.
  Naravno bio je tu i Fudo Dzango pa kad vrisne goneci kolica (civare), one lete kroz vazduh, a sve zivo zastane i gleda u njega.
  Osvojismo trece ili cetvrto mjesto od deset brigada al najvaznije bijase da smo bili bolji od Sokocana.
  Ide, nastupa, neboji se rada, Ragib Dzindo, najbolja brigada…..

  Komentari

  [color=#008000]Keva
  jeste upravo je tako bilo,ja nisam isao na tu akciju nisu mi dali ali sam bio na sljedece dvije u Zvorniku i Titogradu kao 14-godisnjak i fala bogu pa sam i to dozivio,jedno veliko iskustvo,druzenje,jednom rijecu nezaboravno,nezna covjek dali ce se to ikada vise dogoditi.Amin boze nasim brigadirima rahmetlijama.[/color]

  [color=#0000FF]Zambi
  Bravo Teva, o nasoj brigadi ce biti jos dosta napisano, za koji dan cu doci do Naskine a.r.sehare u podrumu nekadasnjeg Komiteta, pisacemo o brigadi, o brigadirima i brigadirkama, o uspjesima i prepoznatljivosti naseg grada po brigadi.[/color]

  [color=#800080]Irfan tekija
  Eto Teva me vrati u tu 78 godinu. Te godine i ja bijah u brigadi, na izgradnji pruge Samac-Sarajevo. Samo ja sam bio u Famosovoj 3x udarnoj. Nase odrediste bijase Zavidovici. Septembar pa Novembar, valjalo je to zavrsiti do 29 novembra, kad je i prosao Titin plavi voz. Mi onako postrojeni duz pruge propratismo voz u koje je trebao biti drug TITO.[/color]

  [color=#800080]Irfan tekija
  Pokusacu i ja nesto napisati (po sjecanju), o mom ucescu na ovoj radnoj akciji. ORA SAMAC – SARAJEVO.[/color]

  [color=#0000FF]Zambi
  Traser Brigade se preziva Spahic,legenda omladinskog rada u Rogatici,harizmaticna licnost koju su brigadiri i opjevali,a posebno njegovu majku Nazu.

  Kad Brigada preko Save krene,

  Kuhaj pite Nazo,eto mene

  Bakirov Van Der Budalasov,to mu je bilo brigadirsko ime i prezime,[/color]