Mustafa
Participant
  Post count: 8282

  بِسْمِ اللهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيمِ
  NEMIMET – PRENOŠENJE TUĐIH RIJEČI

  Braćo i sestre u islamu, danas 20. ševvala 1430. god. po H., 9. oktobra 2009. godine hutbu sam naslovio Nemimet – Prenošenje tuđih riječi.

  Nemimet spada u red velikih grijeha i jedna je od najružnijih negativnih čovjekovih osobina. Podrazumijeva prenošenje tuđih riječi s ciljem širenja svađe i smutnje među ljudima. Ovaj grijeh potpiruje smutnju, kida veze, sije mržnju, razbija zajednicu, prijatelje čini neprijateljima, braću strancima, čak rastavlja voljene i dovodi do ubistava. Nemimet je prisutan i veoma rasprostranjen u našem društvu u vremenu u kojem živimo.
  Kaže Allah, subhanehu ve te’ala, u 10. i 11. ajetu Sure El-Kalem:
  وَلَا تُطِعْ كُلَّ حَلَّافٍ مَهِينٍ(10) هَمَّازٍ مَشَّاءٍ بِنَمِيمٍ(11) مَنَّاعٍ لِّلْخَيْرِ مُعْتَدٍ أَثِيمٍ(12) عُتُلٍّ بَعْدَ ذَلِكَ زَنِيمٍ(13) (سورة القلم، 10-13)
  I ne slušaj nijednog krivokletnika, prezrena(10) klevetnika, koji tuđe riječi prenosi,(11) škrtaca, nasilnika, velikih grješnika,(12) surovih i osim toga, u tuđe pleme uljeza!(13) (El-Kalem, 10.-13.)

  U citiranim ajetima dolazimo do spoznaje nekih od osobina onih koji prenose tuđe riječi. Jedna od tih osobina jeste da se takav mnogo kune kako bi uvjerio onoga kome prenosi u ono što prenosi. On je također prezren zbog toga što nema nimalo mudrosti pa ga ljudi lahko razotkriju i preziru ga. Onaj ko prenosi tuđe riječi može se prepoznati i po tome što otkriva tuđe mahane i puno vrijeđa druge.

  Kaže Allah, subhanehu ve te’ala, u 1. ajetu Sure El-Humeze:
  وَيْلٌ لِّكُلِّ هُمَزَةٍ لُّمَزَةٍ (سورة الهمزة، 1)
  Teško svakom klevetniku-podrugljivcu!
  Imam Muslim u Sahihu bilježi hadis:
  عَنْ ابْنِ مَسْعُودٍ رَضِيَ اللَّهُ عَنْهُ أَنَّ النَّبِيَّ صَلَّى اللَّهُ عَلّيْهِ وَ سَلَّمَ قَالَ: “أَلاَ أُنَبِّئُكُمْ مَا الْعُضَّةُ؟ هِيَ النَّمِيمَةُ بَيْنَ النَّاسِ” (مسلم)
  Prenosi Ibn Mes’ud, radijallahu ‘anhu, da je Poslanik, sallallahu ‘alejhi ve sellem, rekao: “Želite li da vas obavijestim šta je to udda? – To je prenošenje riječi među ljudima!” (Muslim)
  U muttefek predaji stoji:
  عَنْ حُذَيْفَةَ رَضِيَ اللَّهُ عَنْهُ أَنَّ النَّبِيَّ صَلَّى اللَّهُ عَلّيْهِ وَ سَلَّمَ قَالَ: “لاَ يَدْخُلُ الْجَنَّةَ قَتَّاتٌ” (متفق عليه) و في رواية أخرى: “لَا يَدْخُلُ الْجَنَّةَ نَمَّامٌ” (متفق عليه)
  Prenosi Ebu Huzejfe, radijallahu ‘anhu, da je Poslanik, sallallahu ‘alejhi ve sellem, rekao: “U Džennet neće ući onaj ko prenosi tuđe riječi (kattat).” (Muttefek alejhi) U Drugoj predaji stoji: “U Džennet neće ući onaj ko prenosi tuđe riječi (mennan).” (Muttefek alejhi)
  Imam Buharija bilježi predaju:
  عَنْ إبْنِ عَبَّاسٍ رَضِيَ اللهُ عَنْهُمَا أَنَّ رَسُولَ اللهَ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَ سَلَّمَ مَرَّ بِقَبْرَيْنِ فَقَالَ: “إِنَّهُمَا لَيُعَذَّبَانِ وَمَايُعَذَّبَانِ فِي كَبِيرٍ، أَمَّا أَحَدُهُمَا فَكَانَ لاَ يَسْتَتِرُ مِنْ بُولِهِ، وَأَمَّا الْآخَرُ فَكَانَ يَمْشِي بَيْنَ النَّاسِ بِالنَّمِيمَةِ” (البخاري)
  Prenosi Ibn Abbas, radijallahu ‘anhuma, da je Allahov Poslanik, sallallahu ‘alejhi ve sellem, prošao pored dva kabura i rekao: “Zaista su njih dvojica u patnji i kazni, a ne kažnjavaju se za nešto veliko; jedan od njih se nije čuvao mokraće, a drugi je bihuzurio ljude prenoseći tuđe riječi.” (Buharija)

  Rekao je Omer ibn El-Hattab, radijallahu ‘anhu: “Nemojte se baviti spominjanjem ljudi, jer je to zlo, već spominjite Allaha, jer je to za vas milost!”
  Tabiini su govorili: „Nije onaj koji prenosi tuđe riječi ništa gori od onoga ko to prihvata od njega!“

  Imam Nevevi kaže: “Nemimet je zabranjen ako u tome nema nikakve koristi. Međutim, ako neko sazna da neki zulumćar (nasilnik) namjerava nekome bespravno nanijeti štetu, onda je poželjno, pa čak je i obaveza da čovjek na to upozori svoga brata muslimana.”
  Poslanik, sallallahu ‘alejhi ve sellem, podučava ashabe:
  “أَلاَ أُخْبِرُكُمْ بِشِرَارِكُمْ قَالُوا: بَلى!، قَالَ: الْمَشَّاؤُونَ بِالنَّمِيمَةِ، الْمُفَرِّقُونَ بَيْنَ الْأَحِبَّةِ” (أحمد)
  “Želite li da vas obavijestim o najgorima od vas?” Rekoše. “Da.” Reče Poslanik, sallallahu ‘alejhi we sellem: “Oni koji ogovaraju, koji rastavljaju one koji se vole!” (Ahmed)

  Pripovijeda se da je Sulejman bin Abdulmelik sjedio u društvu sa Ez-Zuhrijem, pa mu je došao čovjek, kojem je Sulejman rekao: “Čuo sam da si o meni govorio to i to!” Reče čovjek: “Nisam to učininio, niti rekao.” Reče Sulejman: “Onaj ko me je obavijestio je iskren!” Reče mu Ez-Zuhri: “Onaj ko ogovara nije iskren!” Reče Sulejman: “U pravu si!” Potom reče čovjeku: “Idi sa selamom!”
  Rekao je Poslanik, sallallahu ‘alejhi ve sellem:
  “لَا يَبْلُغَنَّ أَحَدٌ مِنْ أَصْحَابِي عَنْ أَحَدٍ شَيْئًاً فَإِنِّي أُحِبُّ أَنْ أَخْرُجَ إِلَيْكُمْ وَأَنَا سَلِيمُ الصَّدْرِ” (أحمد)
  “Neka mi niko od ashaba ne govori ništa o drugome, jer želim da vam dolazim potpuno čisitih grudi!” (Ahmed)
  Hasan El-Basri kaže: “Ko tebi prenosi tuđe riječi, znaj da takav i drugima prenosi tvoje riječi.” Također je neko dobro rekao: “Ko ti kaže i prenese da te tvoj brat psuje i grdi, takav i tebe psuje i grdi.”

  Priča se da je neki čovjek otišao u posjetu svome bratu muslimanu i prenio mu nekakav govor o drugim ljudima, što se ovome nije svidjelo, pa mu reče: “Brate moj, prenio si mi tuđi govor i time si učinio tri prekršaja: učinio si me da mrzim svoga brata, moje si srce opteretio time i učinio si me da sumnjam u tvoje povjerenje.”

  Neki čovjek je došao Aliji, radijallahu ‘anhu, i rekao mu da je neki čovjek o njemu ružno govorio. Tada Alija, radijallahu ‘anhu, reče tom čovjeku: “Idemo skupa do tog čovjeka!” Čovjek se uplaši da ga zbog toga neće kazniti. Kada su stigli, Alija, radijallahu ‘anhu, mu reče: “O moj brate, ako je ono što si o meni rekao tačno, ja molim Allaha da mi oprosti, a ako nije tačno, molim Allaha da tebi oprosti.”
  Priča se da je neki čovjek došao Omeru ibn Abdulazizu i prenio mu neki govor od nekog čovjeka, na što mu Omer reče: “Ako hoćeš, mi ćemo tu tvoju vijest provjeriti; pa ako bude tačna, onda si ti od onih na koje se odnosi ovaj kur’anski ajet:
  يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا إِن جَاءَكُمْ فَاسِقٌ بِنَبَإٍ فَتَبَيَّنُوا أَن تُصِيبُوا قَوْمًا بِجَهَالَةٍ فَتُصْبِحُوا عَلَى مَا فَعَلْتُمْ نَادِمِينَ (سورة الحجرات، 6)
  O vjernici, ako vam nekakav nepošten čovjek donese kakvu vijest, dobro je provjerite da u neznanju nekome zlo ne učinite, pa da se zbog onoga što uradite pokajete! ( El-Hudžurat, 6.)

  A ako ne bude tačna, onda si od onih na koje se odnosi ovi ajeti:
  وَلَا تُطِعْ كُلَّ حَلَّافٍ مَهِينٍ(10) هَمَّازٍ مَشَّاءٍ بِنَمِيمٍ(11)
  I ne slušajte nijednog krivokletnika, prezrena,(10) klevetnika, koji tuđe riječi prenosi.(11) (El-Kalem, 10.-11.), a ako hoćeš, to ćemo ti za ovaj put oprostiti i nemoj više tako nešto raditi. Tada čovjek reče Omeru: “Oprosti mi, o vladaru pravovjernih, neću nikada više prenositi tuđe riječi!”
  Braćo i sestre, čuvajmo se nemimeta, jer je on uistinu jedan od velikih grijeha, koji uništava međuljudske odnose i umjesto da prenosimo tuđe riječi, trudimo se da na našim usnama bude što više Kur’ana, Allahovih, subhanehu ve te’ala, imena i salavata na našeg Poslanika, sallallahu ‘alejhi ve sellem!
  Gospodaru! Pomozi nam da sačuvamo svjetlo islama ovdje u našoj lijepoj Bosni i Hercegovini, sačuvaj nas iskušenja koja ne možemo podnijeti, učini naše jezike vlažnim sa spominjanjem Tvoga imena, sačuvaj naše jezike od prenošenja tuđih riječi, uputi našu djecu i naše potomke i učini ih časnim mu’minima, budi nam milostiv na Sudnjem danu i počasti nas u Džennetu društvom poslanika, šehida i dobrih ljudi!
  Sarajevo, 20. ševvala 1430. po Hidžri

  Hutba: Džamija “Kralj Fahd” 9. oktobra 2009. god.
  Nezim Halilović Muderris
  وَ السَّلاَمُ عَلْيُكْم وَ رَحْمَةُ اللهِ!