Kaza
Keymaster
  Post count: 6138

  Evo za kratko vrijeme procitah dvije knjige. Postala mi navika da dok citam uvijek u blizini imam olovku kako me neka lijepa misao ili citat ne bi iznenadio i ostao nezabiljezen a to je isto sto i zaboravljen.

  Poslije citanja ostane najduze ono pribiljezeno a knjige i citamo kako bi potvrdili ono vec poznato, otkrili nesto novo ili se zadivili necim tako jednostavnim a lijepo opisanim. A lijepo je samo ono sto je jednostavno i najcesce od nas ljudi ostaje nezapazeno jer smo mi sami u ovim stresnim vremenima postali vrlo komplikovani.

  [b]…Dobro je da je covjek osim govora, izmislio i sutnju. Ona je bedem hrabrih mucenika. Ili samoodbrana umnih pred najezdom oholih neznalica…

  …Ulizica je uvijek ili bivsi, ili buduci krivac… [/b]
  (Zar i mir 1 , Dervis Susic)

  [b]…-A sta je ljubav, doktore?
  -Jedan apstraktan pojam, kao sto je radost, zalost, smijeh, ime. Zalosti i radosti imaju uzroci: placu i smijehu takodjer; a ljubav je nagon. Ljubav su izmislili pjesnici i usidjelice.

  -A medicina? – upita Nadi-beg.
  -Naturili su joj je, iako je ne priznaje. Neki melankolici- lijecnici unesose je u praksu jedino iz neznanja. A sada se kult ljubavi odrzaje jos jedino radi profita. Sto je covjek zdraviji, jacih zivaca, realnije odgojen i naobrazen, taj je otporniji proti toj zarazi.

  -A sto je zena? – upita Nadi-beg slusajuci razlaganje doktorovo, koje je kao hladna voda padalo na njegovu dusu.

  -Zena je stvorena, – nastavi doktor – da postane covjek, ili bar njemu ravna, ali joj tradicije sapese njezin naravni razvoj. Mjesto covjeka stvorili su lutku i dali je covjeku da se s njome zabavlja, da ne misli o sebi, da se ne usavrsi. Podjite u sela, podjite medju ljude, koji su daleko od nase sredine, pa cete se uvjeriti da i tamo zivi covjek i zena zajedno, o ljubavi, mislim ime ljubavi, nisu nikad culi. Doslo je sve naravno.

  -Ali ono osjecanje sto osjecamo prema jednoj zeni dok jos nije nasa, dok je gledamo. Odakle to ? – upita ponovo Nadi-beg.

  Doktor se nasao u neprilici:

  -To je bastinjena bolest od praotaca, koju religija zove grijehom. To je u nama samim, u nasem bicu.

  -Dakle, doktore, po vasem je nazoru ljubav samo grijeh?
  -Stari svecenici su drzali svako uzivanje i sve sto pogoduje covjeku grijehom, pa u tom bi se mogla i ljubav tumaciti. Samo taku ljubav; naime odnosaj covjeka i zene smatrao bih dozvoljenim, koji bi bio izvan niskih i sebicnih zabluda… [/b]

  (Minka, Abdurezak Hivzi Bjelevac)