ponekad ovdje
Participant
  Post count: 1139  Uz ovaj lijepi video prikaz “cuprije na rijeci” evo i jedan pisani zapis o mostu na Zepi.

  U 16. stoljeću vezir Jusuf dao je u mjestu izgraditi tada graciozni most na rijeci Zepi, koji je stoljećima bio ponos mještana ovog kraja Bosne, no danas nagrizen zubom vremena, kameni most odavno nije turistička atrakcija. Preko njega se danas uzanom pješačkom stazom moze stići do sela Vratar i Ribioci, na putu ka Rogatici. Na mramornoj ploči pokraj samog mosta stoji zapisano: “Ovaj most je spomenik neimarstvu 16. vijeka. Ugrozen akumulacionim jezerom na Drini, prenesen je ovdje sa ušća Zepe 1967. da i dalje sluzi pokoljenjima”.

  „Pregledajuci hronogram koji mu je poslao jedan uceni carigradski mualim, nadajuci se da ce i na tu, kao na svaku javnu gradjevinu urezati natpis, da se zna kad je zidana i ko je podize, vezir je mislio na smrt i na daleku brdovitu i mracnu zemlju Bosnu…..
  …..U mislima mu se otvarao svet pun svakojakih potreba, nuzde i straha, pod raznim oblicima. Sunce je blestalo po sitnoj zelenoj ćeremidi na kiosku u vrtu. Vezir obori pogled na mualimov natpis u stihovima, polako podize ruku i precrta dvaput ceo natpis, zastade samo malo, pa onda precrta i prvi deo pecata sa svojim imenom.
  Ostade samo deviza „ U cutanju je sigurnost“.
  Stajao je neko vreme nad njom a onda podize ponovo ruku i jednim snaznim potezom izbrisa i nju. Tako ostade most bez imena i znaka.

  Kad cuveni neimar dovrsi most na Zepi,
  „ izgledalo je kao da su obe obale izbacile jedna prema drugoj po zapenjen mlaz vode, i ti se mlazevi sudarili, sastavili u luk i ostali tako za jedan trenutak, lebdeci nad ponorom.Ispod luka se videlo, u dnu vidika, parce modre Drine, a duboko nad njim je grgoljila zapenjena i ukrocena Zepa. Dugo oci nisu mogle da se naviknu na taj luk smisljenih i taknih linija, koji izgleda kao da je u letu samo zapeo za taj ostri mrki krs, pun kukrikovine i pavite,i da ce prvom prilikom nastaviti let i isceznuti……. „

  I.Andric

  Prijeratna razglednica, uzeta sa zepa-online.com