ponekad ovdje
Participant
  Post count: 1139


  Hotel “Evropa”

  Prvi moderni hotel, hotel Evropu, sagradio je 1882. godine Gligorije Jeftanović, “zenđil Sarajlija” kako ga tim povodom naziva zvanični list. Njegovim imenom prozvana je i ulica u kojoj je sagrađen hotel. Hotel je projektovao Karlo Paržik, a svečano je otvoren 12.12. 1882.
  Bio je to punih 110 godina najuglediniji hotel u Sarajevu, od samog otvaranja pa sve do 1.8.1992. kada je izgorio. Koliko je samo pjesnika, slikara, umjetnika svih profila, trgovaca, oficira, političara, starih i mladih dama svraćalo ovdje na kafu! U vrijeme Monarhije, Kraljevine Jugoslavije, ali i kasnije, poslije Drugog svjetskog rata.
  Iza hotela se nalazi Ferhadija ili Gazi Ferhat-begova džamija izgrađena tokom 1561/62 godine.

  Završena obnova najstarijeg sarajevskog hotela

  Sarajevski hotel “Evropa”, nakon dvogodišnje obnove, svečano će biti otvoren 12. decembra, na svoj 126. rođendan.

  “Evropa” će biti jedan od prvih hotela nove generacije na ovom području, odnosno “Next Generation Hotel”, čija se standardizacija u svijetu primjenjuje tek od 2006.

  Naime, uz razne ugostiteljske sadržaje, hotel će biti opremljen i sofisticiranom, multimedijalnom opremom, koja će gostima pružati ugođaj vrhunske usluge, jednake najboljim svjetskim hotelima.

  Gosti će, između ostaloga, imati priliku da tokom boravka u hotelu uživaju u videoteci, brzoj internet konekciji, biranju izuzetno velikog broja televizijskih kanala te mnoštvu drugih pogodnosti.

  Izgradnja Tašlihana nastaviće se na proljeće, kada će se konzervirati temelji i zidovi ovog objekta.