ponekad ovdje
Participant
  Post count: 1139  Idejno rješenje Tekije u Blagaju

  Blagajskoj tekiji vraća se izgled iz 19. stoljeća

  Taj historijski prostor pored objekta sakralnog karaktera, objedinjavao je i niz drugih kao što su musafirhana, aščinica…

  21.04.2009.

  Nakon dvogodišnjeg istraživanja, tokom kojeg je profesor historije Enver Imamović otkrio arheološke ostatke kompleksa Tekije u Blagaju iz predislamskog i pretkršćanskog perioda, ova graditeljska cjelina na Vrelu Bune, koja slovi za jednu od najvrednijih u Evropi, dobit će stari sjaj.

  Idejno rješenje obnove Tekije na inicijativu Medžlisa Islamske zajednice Mostar i u saradnji s Imamovićem izradili su urbanisti i arhitekti na temelju autentične historijske građe. Kompleks će izgledati kao prije rušenja krajem 19. stoljeća. Taj historijski prostor pored objekta sakralnog karaktera, objedinjavao je i niz drugih kao što su musafirhana, aščinica, pekara, ahari (konaci), bozadžinica.

  Planirano je da budu izgrađeni upravo ovi prateći objekti koji su u prošlosti služili za naučna, književna i kulturna okupljanja. Cilj projekta je popraviti renome Blagaja i pojačati prestiž Tekije.

  Pored turizma, akcent će, kako su nam kazali u Medžlisu, u novom kompleksu biti stavljen i na naučne skupove, seminare i ekskurzije. Projekt podržavaju i federalna ministarstva prostornog uređenja i kulture i sporta te Zavod za zaštitu spomenika FBiH.

  Autor: A. Du.