Anonymous
  Post count: 2088

  PROTESTNI SKUP PROTIV IZGRADNJE SPOMENIKA NA ZLATIŠTU

  Odavanjem počasti Suadi Dilberović i Olgi Sučić na mjestu gdje su 1992. godine poginule kao prve žrtve opsade Sarajeva, danas je u pet do dvanaest započeo protestni skup kojim je Grupa građana Sarajeva iskazala protivljenje podizanju spomenika na lokalitetu Zlatišta odakle su tokom opsade glavnog grada Bosne i Hercegovine ubijani nedužni građani.

  S Mosta “Suade Dilberović i Olge Sučić” Salim Bajramović je obračajući se sugrađanima, uime Grupe građana Sarajeva poručio da bi takav spomenik bio samo spomenik smutnje, srama i razdora.

  “Mi ne samo da smo protiv gradnje ovakvog i ovakvih spomenika na bilo kojem mjestu u BiH, mi smo ustvari protiv ovakvih licemjernih i opasnih ideja. I zato jednom recimo zauvijek ne raspirivanju mržnje, ne zloupotrebi vjerskih svetinja, ne gradnji spomenika fašistima, rušiteljima Sarajeva, ubicama djece, ne idejama koje sprečavaju BiH u njenom napredovanju“, kazao je on.

  Svoje neslaganje s idejom o izgradnji spomenika na lokalitetu Zlatišta izrazili su i Ivana Mostarac i Malik Garibija iz nevladine organizacije “Dječiji pokret za mir”.

  Mostarac je u izjavi za novinare danas kazala da je povod za ideju o izgradnji spomenika na Zlatištu izgradnja spomen obilježja ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva u periodu od 1992. do 1995.

  Na današnjem skupu upućen je apel onima koji stoje iza ideje o izgradnji spomenika na lokalitetu Zlatišta “da se probude i prestanu manipulirati osjećanjima žrtava” te da se okrenu izgradnji povjerenja, suživota i sretnije budućnosti za sve bh. građane i narode.

  (Fena)