mirsad_d
Participant
  Post count: 4000

  Šamar bh. dijaspori
  Možda ni dijaspora ne bi razumjela Alkalaja kada bi osim diplomatskog bh. pasoša imala i hrvatsku putovnicu
  Sanja ŠkuletićSanja Škuletić
  16.12.2009. 07:10

  (sanja@avaz.ba)

  Iako je prošlo skoro pola godine otkako je počelo izdavanje biometrijskih pasoša u našoj zemlji, više od milion i po Bosanaca i Hercegovaca u inozemstvu danas bh. pasoš može izvaditi samo na 11 lokacija u svijetu!?

  Opravdanja za kašnjenje u uspostavi biometrijskog sistema izdavanja dokumenata u planiranih tridesetak od ukupno 55 konzulata BiH u svijetu – nema.

  Sama činjenica da je u jeku ovogodišnje ljetne sezone izdavanje pasoša bilo moguće u svega tri bh. konzulata, bila je šamar cjelokupnoj bh. dijaspori i jasna poruka da je njena matica tretira kao građane drugog reda.

  Upravo u ovakvim i sličnim potezima aktuelna vlast treba tražiti odgovor na to zašto se dijaspora više ne može razgaliti s nekoliko ispraznih predizbornih poruka i riječima hvale za milione koji se iz njenih džepova sliju u BiH. Pogotovo je ovakva bahata vlast ne može privoljeti da u većem broju izađe na izbore.

  U konkretnom slučaju, maltretiranje hiljada Bosanaca i Hercegovaca koji uzalud kucaju na vrata bh. konzulata sa zahtjevom za izdavanje pasoša, rezultat je dezorijentiranosti i bezobzirnosti ministra vanjskih poslova Svena Alkalaja.

  Cjelokupan tekst dostupan je čitaocima “Dnevnog avaza” i pretplatnicima online izdanja..