Mustafa
Participant
  Post count: 8282

  Kako sam obavio hadz (3)

  Po povratku iz BiH prošla su i dva mjeseca, a da se još nisam počeo pripremati za put.

  Kopirao sam pasoš, boravišnu dozvolu i to poslao organizatorima putovanja kako bi na osnovu toga mogli podnijeti zahtijev za vađenje vize za ulazak u Saudisku Arabiju..

  U ovom naselju u Vejle se nalazi turski vjersko kulturni centar

  U mjesecu oktobru u turskom vjersko-kulturnom centru u Vejle gradu imali smo sastanak. Svi oni koji su sa ovog djela Danske bili su dužni doći na ovaj sastanak. Bilo je tu oko 30-tak Turaka i nas trojica Abdulah, Ibiš i ja. Sastanak je vodio predsjednik Milli Gorus organizacije Mustafa, koji je govorio općenito o hadžu o propisima, o smještaju, obredima ali i o informacijama o putovanju itd. Govor je bio na turskom ali smo imali prevodioca na danski koji nam je prevodio samo značajne i konkretne informacije.

  Dobili smo do znanja da polazimo 21.11.2008 a da je povratak planiran za 19.12.2008 godine. Dobili smo još dosta tehničko korisnih informacija i jedva smo čekali da krenemo i susretnemo se sa svetom zemljom, mjestima odakle je počela civilizacija.
  Po završetku sastanka imali smo i pripremljen ručak tako da smo u jednom dodatnom razgovoru mogli postaviti neka pitanja. Tako smo između ostalpg saznali da u hotelima u kojima ćemo biti smješteni imamo i doktora koji nam je na raspolaganju 24 sata dnevno…
  Poslije ručka podijeljeni su nam ihrami, torba, ruksak, sedžada, priručnik (na turskom) itd….

  Najavio sam se kod doktora da bih se vakcinisao protiv meningitisa. To sam i uradio 8.10.2008 godine. Već sljedećeg dana sam morao poslati pasoš i Internacionalni vakcinacioni karton, te uplatiti ostatak novca koji nisam uplatio…

  Već ranije sam uputio šefu molbu za godišnjim odmorom i korištenjem slobodnih dana. Predao sam to i čekao sam odgovor. Tražio sam mu tri sedmice odmora i dvije sedmice narađenih dana, ukupno pet. Mislio sam jedna sedmica poslije hadža da se odmorim. Malo previše al valjida će mi udovoljiti. Jedan dan zove me u kancelariju, kontam problemi jer pet sedmica je puno… Kaže on meni: «Mustafa gledao sam tvoje narađene sata i ti komotno možeš uzeti i zadnju sedmicu u godini ako hoćeš nije problem». Subhanellah. Ja kontam u sebi Ma tražio bih ja to u pismenoj formi da me nije bilo stid. Kad evo on mi sam nudi.. Naravno da sam objeručke prihvatio njegovu ponudu.

  Kraj mjeseca oktobra i početak novembra su bili rezervisani za kupovinu svih potrebnih potrebština koe su potrebne za ovo putovanje (mada sam se kasnije uvijerio da u Mekki sve to možeš kupiti i to još po jeftinijim cijenama)… Većina stvari potrebština je kupljena i spakovana u torbu….

  U međuvremenu sam se polahko poćeo spremati za hadž neke stvari sam znao a neke su bile totalna nepoznanica i zato je lijepo prije hadža proćitati što više literature na ovu temu..

  Svakoko da prije polaska čovjek bi trebao biti:

  – Iskren u svojim nakanama
  – Pokajati se zbog svih prošlih grijeha
  – Riješiti sve međuljudske konflikte i zatražiti oprost od drugih
  – Platiti/zapisati sve dugove
  – Napisati/revidirati testament
  – Osigurati sredstva za hadž iz halal izvora
  – Naučiti što je moguće više o hadžu i umri: fikhske propise i kako se obavlja hadž,
  smisao, duhovne i historijske aspekte
  – Naučiti neke dove iz Kur’ana i Sunneta
  – Naučiti kako se klanja dženaza namaz
  Naučiti pravila posjećivanja mezarja
  – Obezbjediti porodicu dok si na hadžu
  – Naučiti propise o namazu putnika i meshu preko čarapa u abdestu
  Obaviti fizičke pripreme ( zadnjih mjesec dana sam dosta šetao, vozio bicikl….)

  Naravno zadnjih desetak dana uslijedili su i neizbježni zijareti i posjete komšija i prijatelja.
  U međuvremenu dolazi obavijest od organizatora da imaju problema da nađu termin u povratku tako da su umjesto 19.12. našli da se vraćamo 23.12 a da cijena aranžmana ostaje ista. Meni je to odgovaralo jer sam dobio šest sedmica odmora, dok su neki morali tražiti dodatne dane za odmor…

  Kod nas u BiH običaj je da se hadžije prate iz džamije uz dovu ali budući da smo daleko od naše Rogatice mi smo napraviti ispraćaj na stranici i tražiti halala jedni od drugih…

  Jedna od obaveza i dužnosti je prije polaska – Napisati/revidirati testament – Ja nisam to uradio u pismenoj formi ali sam noć prije polaska sijeo sa svojom porodicom i otvoreno razgovarao o tome šta su zadaci i prioriteti svakog člana posebno dok sam ja na hadžu i naravno šta i kako ako se desi da se ja Allahovom voljom ne vratim sa ovog putovanja…To je naša obaveza jer put je dalek i dug i mi ne znamo šta se sve može desiti zato smo dužni i o tome govoriti….

  Bilo je malo mučno i tesko o tome govoriti ali i to se mora….

  Sve je spremno za sutrašnje putovanje, voz polazi u 7.00…………