Anonymous
    Post count: 2088

Eh da i ja nesto kazem :)

Zanimljivo je kolika se prasina digne oko toga kada se jedan Srbin ponudi da podmiri nastalu stetu, a kada ja napisem da je Islamska zajednica u Rogatici pred finansijskim krahom niko ni mukajet !? ( Reis ce to rijesiti :) )

Helem, vecinom se slazem sa Sedinom, a objasnicu i zasto. Gotovo svi Rogatičani koji su morali da napuste svoje ognjište, pamte Rogaticu onakvom kakvu su je ostavili, te miješaju imaginarno i realnost. Ja ću da kažem nešto o realnosti. Realno je da sada u Rogatici u gradu živi manje od 0.5% muslimanskog življa. Zamislite, manje od 0.5%, ni cijeli postotak. Eh sad probajte zamisliti kako se ovakav eksces prenosi na jednu tako malu zajednicu. Da je bilo koji drugi Srbin, ne Danko, ponudio da podmiri tu štetu, to bi djelovalo, kao što je i sada, dosta smirujuće na jednu tako malu zajednicu, htjeli mi to priznati ili ne. Zanimljivo je, a svaka čast Sedini, da niko nije rekao “Evo ja ću podmiriti tu štetu, nek to ne radi taj i taj”, nego su svi osuli paljbu. Najlakše je tako, ili kao što Dedo kaže zakovati taj prozor, citiram “neka svako vidi kakva divljac zivi na dunjaluku…”. Moj Dedo, da se je tom logikom išlo, onda se nijedan vjerski objekat na prostoru Rogatice ne bi obnovio, a sada bi na mjestu Šudžauddinove džamije imali stambenu zgradu i igralište. Razumijem da je vama teško razumiti Rogaticu danas ovakva kakva je, ali realnost je takva, htjeli je mi prihvatiti ili ne. Ono što želim podvući jeste da je Danko PONUDIO da podmiri štetu, što ne mora značiti da će to biti prihvaćeno. Bujrum, ko god želi ima priliku da to uradi. Ta je gesta vrijedna pažnje, pa od koga god da dolazi, jer problemi u drugim gradovima Trebinju, Vlasenici … se samo gomilaju, a ovakva rekacija do sada nije bila ni jedna. Gesta i djelo su dvije različite stvari i to je bitno da se razumije. Kaza, cijenim tvoju retoriku i možda i slažem sa njom, ali nikada neću stati na tvoju stranu iz prostog razloga. Ako pročitaš ovo što sam do sada napisao, i shvatiš onako kako bi trebalo, razumjećeš da tvoj govor šteti ovoj malobrojnoj zajednici, jer ti oštro napišeš pa fino mirno legneš u Njemačkoj, a mi ovdje nakon takvih riječi strepimo navečer. I ja kad odem u Visoko, svašta mogu reći, ali u Rogatici tri puta promislim pa kažem. Bujrum u Rogaticu, pa reci sve što ti je na duši, ja ću prvi da stanem iza svih tvojih riječi.
    Mnogi će sad “osuti paljbu” po meni, ne razumjevši ono što želim da kažem, ali ko ne vjeruje ili sumnja u moje riječi, bujrum neka dođe u Rogaticu, provede koji dan u Rogatici i sa povratnicima, osjeti puls Rogatice. Rijetko se kunem, ali ovdje ću se zakleti Uzvišenim Allahom dž.š. da će promijeniti mišljenje i postupke prema Rogatici. Niko nije budala, svi mi znamo šta je bilo i šta je sada, ali mudrost i promišljenjo postupanje su odlike muslimana, i jedini način da se nešto uspije i uradi u Rogatici.
    Često se Islamska zajednica nađe na udaru. Ja odgovorno tvrdim da je Islamska zajednica jedina koja održava stanje u Rogatici ovakvim kakvo jeste, a sada je koliko-toliko povoljno za povratnike. Kada bi se svi uključili, te preko Islamske zajednice pokušali da nešto promjenimo u Rogatici, garantujem da bi kroz kraće vrijeme mnoge stvari bile puno bolje posložene nego što su sada.
    Ja vas pozivam da se okupite pod Islamsku zajednicu i da zajednički pokušamo da istinski “učinimo nešto za naš grad”. Islamska zajednica nisu ni hodže, ni muftije, ni reisu-l-ulema, nego Islamsku zajednicu tvore njeni članovi na određenom prostoru, u ovom slučaju konkretno Rogatica. Jednokratne akcije, moralna podrška i sve ostalo hvale vrijedno što se trudimo da uradimo je kratkog vijeka, ali dokle god se ne ujedinimo i ne uzdignemo interes zajednice iznad interesa pojedinca, prepucavaćemo se jedni sa drugima i tapkaćemo u mjestu.

Ukoliko se neko našao uvrijeđen u ovom mom podužem tekstu iskreno ga molim da mi halali. Nadam se da će ovo pozitivno djelovati na sve nas, natjerati nas na razmišljanje, i ako je nešto pogrešno kod nas da ćemo biti dovoljno iskreni i pravedni prema sebi samima, i da ćemo se potruditi da to ispravimo. Mubarek dani mjeseca Ramazana su prava prilika za to.

Mahsuz selam svim Rogatičanima i Rogatičankama.