Rogatica petak 07-08-2009
I evo me, heftu kasnije, opet u Rogatici. Ovaj put sa mojom Esmom i nasom Sumejom. Njih dvije su po prvi put u Rogatici. Zahvaljujuci Zenginoj lijepoj prici o onome sto je vidio u Rogatici, proslog petka, odlucise i njih dvije poci sa mnom danas. Sumeji pricam da se ona trebala, da nije bilo rata, roditi u Rogatici i zato ona uvijek, kad je neko pita odakle je, odgovara ko iz topa: Iz Rogatice. Prolazimo kroz grad i Esmi se Rogatica jako svidila na prvi pogled a kad smo stigli na nase imanje na Biljinovcu, i kad je vidila, prvo sto je rekla bilo je:
Sto bi bilo lijepo ovdje vikendicu napraviti.
Ja joj samo promrmljah:
Mozda nekad.
Kisno vrijeme a otava povelka i mokra pa fatihu nasima mrtvima proucismo na kapiji imanja. Okrenusmo se pa proucismo fatihu i mrtvima ukopanim na gradskom mezarju preko puta, tj. odmah iznad Vatresa kuca. Na mjestu Vatresa kuca zive sada dvije srpske porodice. Do ceste odmah iznad gradskog mezarja bijahose nekad livade sa sljivicima. Sada se, vidi se i na poslednjoj slici, gradi nekoliko kuca. Zemlja prodata Srbima za bagatelu.
I dok mi tako stojimo pridje nam moj radni kolega Rosic. Pricamo kad vidim ja ide niz Biljinovac meni poznati lik. Pogledam bolje nas radni kolega Mujo Omeragic. Zaputio se od kuce u Kozicima pjehaka na dzumu u Rogaticu. Srdacno se poselamimo i ja ga pitam za njegovog brata a mog, isto, radnog kolegu i dobrog prijatelja Adema. Veli mi da se nalazi u Americi. Izmuhabetimo se i onda odbacimo Muju do u carsiju a mi se vratimo da se provozamo mahalama Gracanice, obidjemo mjesto gdje su nase kuce bile i onda odemo na Pticijak na mezar moje nene, majkine mi majke. A i da vide kako Rogatica izgleda sa Pticijaka. Usput sretnemo u Gracanici Ismeta Pasica. I on poso na dzumu tako da i on podje sa nama na Pticijak pa ce mo poslije na dzumu skupa.
Esma i Sumeja na imanju Cengica na Biljinovcu u Rogatici
Gradsko mezarje kod Vatresa kuca na Biljinovcu je ogradjeno i uredno se odrzava
Slucajni susret na Biljinovcu sa Mujom Omeragicem
:)