ponekad ovdje
Participant
  Post count: 1139


  GORAZDE

  Goražde pristupa Uniji evropskih gradova BiH
  Srijeda, 17.decembar 2008.

  Generalni sekretar Evropskog pokreta u BiH Predrag Praštalo i počasna predsjednica i suosnivač EP Šeherzada Vakilzadeh susreli su se krajem prošle sedmice sa načelnikom Općine Goražde Muhamedom Ramovićem kako bi razgovarali o priključenju Goražda Uniji evropskih gradova BiH u kojoj su već Zenica, Gračanica, Vitez, Šekovići, Pale i Zvornik.

  Cilj EP je osnivanje evropskog lobija u BiH, a osnivanje Unije evropskih gradova prva je faza na tom putu. Prvi ljudi Evropskog pokreta u BiH ponudili su Goraždu da bude jedna od članica Unije evropskih gradova u BiH.

  Po riječima generalnog sekretara Predraga Praštala, evropski pokret u BiH nedavno je krenuo u realizaciju projekta formiranja Unije evropskih gradova u BiH s osnovnim ciljem stvaranja proevropskih snaga na približavanju i ulasku u Evropsku uniju.

  Planirano je da ova Unija u početku ima 15 gradova iz svih djelova BiH i trenutno je svoj pristanak potvrdilo nekoliko gradova. Načelnik Ramović podržao je ovu ideju i kazao kako je ponosan na činjenicu da je po ocjeni Evropskog pokreta Goražde zaslužilo da bude dio Unije, jer cilj Evropskog pokreta je da Uniju evropskih gradova čine gradovi iz svih dijelova BiH koji ispunjavaju određene kriterije i standarde. Goražde će vrlo rado prihvatiti ovaj poziv – kazao je Ramović.

  (Općina Goražde)

  /gorazde-x.com/