ponekad ovdje
Participant
  Post count: 1139


  U pripremi monografija o poginulim braniocima Goražda

  Četvrtak, 27 novembar 2008

  U odbrani slobodne goraždanske teritorije poginulo je oko 2.000 pripadnika Armije RBiH, procjenjuju u Udruženju veterana rata, Zelenih beretki i Patriotske lige (UVRZBiPL) BPK Goražde, koji prikupljaju materijal za monografiju posvećenu poginulim borcima iz zone odgovornosti 81. divizije.

  – Evidencije kojima raspolažu Kantonalno ministarstvo za boračka pitanja, općinske službe i vojska totalno su neuredne i nisu mjerodavne za ovako ozbiljan projekt, pa smo bili prinuđeni da radimo vlastitu bazu podataka.

  Prvobitni spiskovi sadržavali su od 1.100 do 1.200 ljudi, ali sada se taj broj popeo na oko 2.150. On nije konačan, jer će prvo pretrpjeti određeno čišćenje, pa će neki biti skinuti sa spiska, a dodati oni koje još nismo uspjeli evidentirati.

  Pretpostavljamo da će konačan spisak brojati oko 2.000 osoba – kazao je za “Avaz” Abduselam Sijerčić Pelam, predsjednik Udruženja.

  Monografija će, između ostalog, sadržavati biografije i fotografije poginulih, sa mjestom, vremenom i okolnostima pogibije.

  (Dnevni Avaz)