Mustafa
Participant
  Post count: 8282

  FOCA:

  Medicinari iz Sarajeva posjetili povratnike u Foči

  Ekipa ljekara Zavoda za hitnu medicinsku pomoć iz Sarajeva, s direktorom Alijom Mulaomerovićem na čelu, posjetila je jučer Foču. U prostorijama Udruženja povratnika o pregledano je nekoliko desetina pacijenata, podijeljeni neophodni lijekovi i uručeni paketi s hranom.

  Renka Rašidkadić odmah po povratku 2001. godine izvadila je ličnu kartu u gradu u kojem i danas živi. Nedugo zatim shvatila je da se ne može liječiti ni u jednoj zdravstvenoj ustanovi u BiH.

  – Kada sam zatražila knjižicu u Foči, gdje sam 40 godina radila kao pravnik, kažu da nemam pravo. U Sarajevu kažu da nemam pravo zato što nosim ličnu kartu iz Foče, a u Foči kažu da ne mogu zato što imam penziju iz FBiH. Za nas nigdje nema mjesta, kažu da smo ničiji – kaže Rašidkadić.

  Foča je samo jedna od destinacija na koje stižu sarajevski heroji u bijelom. Riječi zahvalnosti i iskreni osmijesi zaboravljenih ljudi prate ih od Strgačine, Žepe i Podžeplja do Hercegovine – Mostara, Blagaja, a uskoro će i u Ljutu.

  – Mi smo nekako privilegovani zato što imamo sve, a glas ovih ljudi, zbog njihovog ponosa, časti i dostojanstva, niko ne čuje. Te ljude treba prepoznati i otići im – kaže dr. Alija Mulaomerović i dodaje da osoblje Zavoda na ovaj način izražava svoju ljudsku, etičku i profesionalnu solidarnost i poštovanje prema ljudima koji su se vratili na svoje.

  Brašno iz Klokotnice
  Povratnicima u Foču jučer je dopremljena i pomoć iz Doboja. Nakon emisije „U ime naroda“ Josipa Pejakovića, dvije tone brašna poslao im je Husein Džanić, vlasnik firme „Džanić komerc“ iz Klokotnice.

  (Dnevni Avaz)