Mustafa
Participant
  Post count: 8282

  VISEGRAD:

  Ifet i Hajra Muharemović podigli i pokrili novu kuću

  Jedan tekst u novinama ponovo je pokrenuo lavinu humanosti, koja je porodici Muharemović vratila osmijeh na lice i osigurala im krov nad glavom.

  Kada smo u aprilu ove godine posjetili dvoje povratnika u Đipama kod Međeđe, nevoljko su nam, puni ogorčenja, nemoći i očaja, pristali ispričati tužnu životnu priču.

  Pet godina su se, u kolibi koju su sami pravili, do koje vodi uzak put kojeg su sami kopali, borili sa hladnoćom i zmijama. Zaboravljeni od svih najavljivali su da će se baciti u hladnu Drinu. Ovaj put Ifeta i Hajru zatekli smo zauzete radovima oko kuće koju su pokrili prije nekoliko dana.

  Nakon teksta u „Avazu“ hadžija Mujo Čančar, Višegrađanin, u Sidneju je pokrenuo akciju u kojoj je prikupljeno oko 10.000 KM pomoći. Istovremeno, Ifetu je odobren građevinski materijal iz projekta Vlade RS, te 3.000 KM pomoći za njegovu ugradnju. Skromna pomoć stigla je i iz Njemačke, a Hasan iz Sarajeva Muharemović ima je donio hranu.

  – Sada je puno lakše. Samo da mi je namjestiti da uselim, jer blizu je zima. Nemam šporeta, tepiha, kreveta, ali poredat ću spužve pa ću spavati. Od penzije ne može se puno. Star sam, sikiram se, nikako da naplaćam sve – kaže Ifet.

  Darovani novac brzo se potroš i u selu u kojem je sve nekoliko puta skuplje nego u Sarajevu, posebno zbog prijevoza do kuće do koje može proći samo traktor.

  – Do pola puta materijal dovuče veliki kamion, a onda ne može dalje, pa opet plaćam ili vučem na kolicima – pojašnjava Ifet.

  Povratnicima u Đipe vraćena je nada u bolje dane. Želja Ifetova, kao i povratnice Sajme Muharemović stotinjak metara dalje, je da iz ruševina dignu i štale, dobiju stoku i konačno počnu živjeti od vlastitog rada.

  (Dnevni Avaz)