Mustafa
Participant
  Post count: 8282

  FOCA:

  [b]Borba za opstanak na zemlji koja mnogo daje, ali i traži
  Uz skromnu podršku vlasti, sa svojih imanja mogli bi hraniti obližnje gradove…[/b]

  Paunci kod Foče spadaju u ona mjesta u kojima je želja za povratkom kući očigledna na svakom koraku. Početak je bio težak, ali za osam godina porodica Bajraktarević je iz ruševina podigla novi dom.

  – Nemam na što da se požalim. Imam sve, živim normalno. Imamo 100 duluma zemlje, obrađujemo, radimo. Sa mašinama smo slabi, ali imamo jedan mali motokultivator, dvije krave, prodajem mlijeko. Ove godine sam posijala 300 kilograma sjemenskog krompira, graha, sedam duluma imam pod pšenicom, 750 kvadrata pod plastenicima – kaže Asima Bajraktarević, koja je radno mjesto komercijaliste u Sarajevu zamijenila za posao poljoprivrednika u Pauncima, gdje živi sa suprugom i dvoje djece.

  Selo Filipovići kod Ustikoline 11 je adresa porodice Iković, nakon što su sa svojim komšijama protjerani 92. godine. Sedam godina traje borba za opstanak na zemlji koja mnogo daje, ali mnogo i traži, jer se obrađuje ručno, kao i prije stotinu godina.

  – Imamo više od 25 duluma zemlje, imali bi šta raditi, ali nemamo čime – kaže Rasema Iković, čiji je suprug, ratni invalid, umro nedugo nakon povratka.

  Sa sinom i snahom živi od minimalne penzije. Od ranije je poznata kao majstor za bosanske poslastice – slatko od šljiva, džemove, prirodne sokove. Uz skromnu podršku vlasti, povratnici u Paunce i Filipoviće sa svojih imanja mogli bi hraniti obližnje gradove.

  Donirana krava

  – Kuća i vrtovi su mi u RS, a pašnjaci i voćnjak u FBiH. Posijala sam dva ogromna vrta. Krompir, paradajz, paprike, sve – kaže Rasema Iković, kojoj mnogo znači i krava, koju joj je, posredstvom Udruženja povratnika u Foču, donirala sarajevska općina Centar.

  Željan radova

  Suhbija Frašto na korak je od osme decenije života. Volio bi raditi, ali snaga ga izdaje.

  – Željan sam radova, volim poljoprivredu. Uradim koliko mogu, samo da me želja mine – kaže Suhbija.

  Dnevni avaz