mirsad_d
Participant
    Post count: 4000

Vratio sam se u mrtav kraj

Ponedjeljak, 24 Siječanj 2011 08:16

Sve je manje povratnika u jugoistočnu Bosni. Podaci o broju povratnika u prošloj godini sa kojima raspolaže Regionalni odbor za povrtak u jugoistočnu Bosnu.

-Što se tiče podrške i ulaganja u proces povrtatka to nije izostalo ali bi svakako više sredstava trebalo usmjeriti ka održivom povrtaku,odnosno upošljavanju povratnika kroz zajedničke projekte.Dobar primjer je projakt ćumurane a mi već radimo na sličnim projektima poput osnivanja zajedničkih farmi,uzgoja matičnih stada ovaca,plasteničke proizvodnje i voćarastva a sve s ciljem veće i intenzivnije proizvodnje te lakšeg nastupa na tržištu, kazao je Himzo Bajrović predsjednik Odbora za povratak u jugoistočnu Bosnu.

U Crni vrh nadomak Višegradu vratio se Halil Gaković.

– Živio sam prije u Višegradu, prvi sam ranjenik iz ovog sela. Ovdje ima naroda preko ljeta. 15-tak je kuća obnovljeno, ima zainteresovanih za povratak ali je najveći problem struja.Već petu godinu zaredom iz opštine obećavaju da će dobiti struju – kaže Gaković.

Crni Vrh danas i nije posjećeno mjesto, jer nema osnovnih uslova za normalan život.

– Nekako sam se snašao.Podstanar sam u Goraždu, djeca mi na falkultetima. Bogami, moram da radim. Da mi je motokultivator pa da nešto uradim.Ovo je bogat kraj,voćarski a od Drine do sela sve je bilo zasijano voćem ali sve je sada zaraslo. Mi smo na granici sa Srbijom, odavde možete vidjeti Žepu, tamo preko Drine je Župa i oni imaju struju, a meni ovdje u mraku ništa mi se ne mili raditi. Povratak je patnja, ovdje se ljudi muče, da nekog zmija ujede bio bi gotov jer kako ga prebaciti do ljekara. Meni su kuću dali da me skinu s vrata a više bih volio da sam dobio štalu i kravu. Meni treba 100 KM da dodjem dovde – pita se Gaković, dodajući kako je ovo sad kraj za mrtve.

(san