ponekad ovdje
Participant
  Post count: 1139


  GORAZDE

  Unis Ginex najuspješnije preduzeće u prošloj godini

  Utorak, 06 april 2010

  Najuspješnije preduzeće na području Bosansko-podrinjskog kantona u 2009. je Unis Ginex, najbolji menadžer je njegov direktor Jusuf Hubjer, dok je specijalno priznan je za sveukupan razvoj zajednice na području BPK dodijeljeno kompaniji Bekto Precisa.

  Poslovni potez

  Priznanja najboljima u privredi uručena su u sklopu manifestacije koju je, prvi put nakon dugogodišnje pauze, organiziralo Kantonalno ministarstvo privrede. Ginex upošljava 400 radnika i, prema riječima Hubjera, proizvodnja je započela 1998. godine izradom svjetiljki i „humanitarnih“ peći, a danas izvozi u 33 zemlje svijeta među kojima su Malezija, Izrael, Čile, Španija, Grčka, Njemačka i SAD. Ukupni prihod u prvoj godine poslovanja iznosio je tri, a danas gotovo 14 miliona maraka.

  – Počeli smo sa 15 miliona inicijalnih kapisli, prošle godine smo proizveli više od 360 miliona, a ove godine ćemo premašiti 450 miliona komada. Želimo biti vodeći u Evropi i dostići proizvodnju od 700 miliona koju trenutno ima jedna firma u Švicarskoj – kazao je Hubjer, menadžer koji je Ginex podigao iz ruševina i pretvorio ga u jedinu uspješnu kompaniju u bh. namjenskoj industriji.

  Unis Ginex dobitnik je i priznanja za poslovni potez, ideju godine, i to za proces laboracije kapisli vlažnim postupkom. Priznanja u ovoj kategoriji dobili su i Emka Bosnia za otvaranje pogona praškastog farbanja, firma Fekry za pogon proizvodnje briketa, preduzeće Zlatna nit za novu liniju šivenja odjeće, te Bijela voda za novu liniju punjenja pitke vode.

  Broj nezaposlenih

  Kantonalni premijer Nazif Uruči kazao je da je BPK, zahvaljujući privrednicima, jedan od rijetkih dijelova BiH koji je u teškoj prošloj godini smanjio broj nezaposlenih na evidenciji Službe za zapošljavanje. U svom obraćanju ministar privrede Mustafa Kurtović pohvalio je angažman Ministarstva poduzetništva i obrta FBiH na ovom području.

  (Dnevni avaz)/ gorazde-x.com