Otimaju nam čak i priloge za obnovu seoske džamije!
04-12-2009 02:00
SAN

[b]
Dok su domaćim vlastodršcima i predstavnicima međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini puna usta održivog povratka, povratnici u Međeđu kod Višegrada najbolji su primjer koliko se i kako to verbalno zalaganje za provedbu Aneksa 7 dejtonskog sporazuma povodi u praksi. Zbog neimaštine, odnosno nedostatka osnovnih uslova za golo preživljavanje, sedamdeset povratničkih porodica ove mjesne zajednice spremno je da kolektivno napusti svoje domove i „preseli” pred zgradu Predsjedništva BiH u Sarajevu…[/b]
Očajna situacija
– Više nam je svega dosta! Ne može više ovako! Nema kome se nismo obraćali, molili, kumili… Niko ne želi da pomogne da preživimo! Ostavljeni smo ni na nebu ni na zemlji!
Mi nemamo skoro ništa da jedemo! Ne tražimo mi kule ni gradove, tražimo da zaradimo! Da nas bar neko pogleda, da nam izgradi neku fabriku da radimo…
Od 70 porodica, skoro niko ne radi, jer posla nema. Živimo od ribolova i vađenja kamena. Ako šta ulovimo i prodamo – to nam je sve. Ako doručkujemo, večeru sigurno nećemo imati – kaže za „San” Nusret Hurem, jedan od mještana Međeđe.
Njegov komšija Enes Lamezan, pak, navodi da se povratnici u Međeđu ne mogu ni liječiti, a kamoli šta drugo…
– Imamo ambulantu, imamo doktora…, međutim, imamo i problem sa kanalizacijom, koju niko neće da riješi, a zbog čega doktor više ni ne dolazi u selo… Nemamo pare da platimo da se to popravi, pa nas svi zaobilaze.
Ista je situacija i sa odvozom smeća. Još malo, pretvorit ćemo se u deponiju… Da ne govorim o tome da nam djeca ne mogu putovati u srednju školu u Višegradu, jer nemamo para da platimo prevoz. Imamo tri učenika koja ćemo morati ispisati iz škole, jer ne mogu da putuju…
Mi tražimo samo da živimo. Tražimo da jedemo, tražimo bilo šta. Mi ništa ne možemo odbiti, jer je nama svaki vid pomoći dobro došao. Neka nam država da mašine, traktore… Imamo njive, mi ćemo raditi… Ovako, svi ćemo jednog dana nestati – kaže Lamezan.
– Meni ne treba ništa, ali tražim da se pomogne djeci da mogu ići u školu. To je sve. Vjerujte, nama je više prikipjelo. Ako se ovako nastavi, idemo svi skupa u Sarajevo, kolektivno ćemo se iseliti i doći pred zgradu Predsjedništva BiH. Neka oni onda vide šta će sa nama. Zaboravljeni smo od sviju, kao i da ne postojimo – nadovezuje se na njihovu priču Hasib Šišić.
„Dopisni” predsjednik
S druge strane, Dževad Gegić, koordinator mjesne zajednice Međeđa za lošu situaciju u selu krivi predsjednika Mjesne zajednice Sabriju Žunića…
– On ni ne živi u Međeđi, uopće nije iz ovog sela. On je žitelj mjesen zajednice Crijep, koja je udaljena sedam kilometara od Međeđe. Nikad ga ovdje nema. Šta god da ljudima treba, oni moraju ići u Crijep i plaćati prevoz da ga nađu da im potpiše neki papir. Tako se ne može raditi ovaj posao. Ljudi su nam gladni i žedni – ističe Gegić.
Prema njegovim riječima, najgore od svega je to što „Medžlis Islamske zajednice Višegrad ne želi da pomogne, nego odmaže”.
– U selu imamo efendiju Hasana Skorupana i Ibrahima Kadrića, koji petkom za vrijeme džume kradu pare za sergiju (prilog za izgradnju džamije)! Sve vam je onda jasno!
Znači, uzimaju hljeb ovim ljudima iz usta, da bi sebi navodno platili put za Višegrad, gdje žive. Znali su uzeti i po 500 maraka, jer se te sergije uglavnom nakupi od ljudi sa strane, najviše iz Novog Pazara, koji dođu na džumu.
Pa, sad su za Bajram uzeli 345 maraka. Efendija Skorupan je taj novac uzeo sebi, to svi znaju u selu! No, te pare bi dobro došle da stavimo vrata na ulaz džamije, prozore. Da barem nešto obnovimo… – ističe Gegić.
M. Aščić
Uzaludne molbe Opštini
– Već godinama tražimo da nam pomogne Bilal Memišević, predsjednik Skupštine opštine Višegrad, ali nikad ništa! Svaki put smo naišli na nerazumjevanje. Tražimo bar da nam obezbijedi sredstva da djecu šaljemo u školu. Nije to nemoguća misija – kaže Enes Lamezan.