mirsad_d
Participant
  Post count: 4000

  Registriran zemljotres na području Goražda
  Hayat
  Utorak, 01 Decembar 2009 10:09

  Aparati u Centru za seizmologiju, federalnog Hidrometeorološkog zavoda u Sarajevu registrirali su jutros u 7 sati i 24 minuta zemljotres umjerene jačine 56 kilometara istočno od Sarajeva, na području Goražda.

  “Magnituda potresa u hipocentru iznosila je 3.6 Richtera, a intenzitet u epicentru bio je V stepeni Merkalijeve skale. Prema preliminarnim podacima taj potres nije izazvao materijalnu štetu”, saopćeno je iz federalnog Hidrometeorološkog zavoda.

  (Fena)

  Svinjska gripa: Goraždu hitno potreban infektolog

  Od 600 pacijenata za jednog se sumnja da ima virus H1N1
  Autor: Al. B.
  01.12.2009. 10:45


  Učenici počeli nositi maske

  Nakon što je u BPK registriran smrtni slučaj od svinjske gripe, na preporuku Tima za praćenje i prevenciju nove gripe jučer je održan sastanak uposlenika u Domu zdravlja Goražde. Odlučeno je da ovaj dom narednih sedam dana radi tokom 24 sata. U njemu je zaposleno devet ljekara.

  – Nedostatak kadra, koji je bio preopterećen i prije dolaska gripe, pokušavamo prevazići tako što pozivamo doktore da svoje slobodno vrijeme provedu u radu s pacijentima. To je ono što nam preostaje i što smo dogovorili – kazao nam je ministar zdravstva BPK Demir Imamović.

  Goraždu je hitno potreban infektolog, čiji se angažman pokušava dogovoriti u kontaktu sa zdravstvenim ustanovama iz drugih gradova, a u naredna dva dana u Goražde bi trebala stići i prva pošiljka tzv. brzih testova za otkrivanje nove gripe. Kako nam je kazala direktorica Doma zdravlja Goražde prim. dr. Sabina Gušo, u svim ambulantama pregledano je više od 600 pacijenata sa simptomima gripe.

  – Među više od 600 pregledanih samo jedan pacijent je sumnjiv na zarazu virusom H1N1 i on će biti zadržan. Ostali pacijenti koji su nam se obratili uglavnom imaju simptome sezonske gripe. Mislim da u ovom trenutku nema razloga za paniku među našim stanovnicima – ističe Gušo.

  Uz uobičajene mjere predostrožnosti – pranje ruku, provjetravanje prostorija, izbjegavanje kontakata, jedan broj goraždanskih osnovaca od jučer je počeo nositi i maske za lice.

  Koji su simptomi

  Gušo je podsjetila na simptome nove gripe. Teži oblici prepoznaju se po temperaturi višoj od 38 stepeni, izraženoj glavobolji i bolovima u mišićima, a u poodmakloj fazi javljaju se stomačne tegobe, mučnina i povraćanje. Najteže oblike prate otežano disanje, gušenje, bol u grudnom košu te plavilo prstiju, ušnih školjki ili nosa.

  Dnevni avaz